Śliwki w boczku

Opublikowano: 11.10.2021 r., 8:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owinięte boczkiem śliwki na talerzu
Śliwki w boczku
Śliwki w boczku to doskonała przekąska do alkoholu. Połączenie słodkich suszonych śliwek i wieprzowego boczku doskonale zaspokaja ochotę na coś słodkiego i słonego zarazem.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 10 min
118 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śliwki suszone - 10 sztuk (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości - 10 plasterków (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na śliwki w boczku krok po kroku

Na początek wykałaczki namocz w wodzie przez około 20 minut. Spowoduje to, że nie będą się paliły w piekarniku.

Plaster boczku przekrój na pól, owiń nim śliwkę i przebij wykałaczką.

Śliwki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 5-7 minut.

Jak oceniasz przepis na śliwki w boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat śliwek w boczku

Śliwki w boczku to doskonała propozycja na pieczone śliwki z piekarnika. Zawijana w boczek, słodka śliwka idealnie zaspokaja ochotę na małe co nieco. Przepis na śliwki w boczku jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania przekąski potrzebne Ci będą jedynie dwa składniki spożywcze: suszone śliwki oraz plastry wędzonego boczku i wykałaczki.

Jak zrobić śliwki w boczku? Na początek wykałaczki namocz w wodzie przez około 20 minut. Spowoduje to, że nie będą się paliły w piekarniku. Plaster boczku przekrój na pól, owiń nim śliwkę i przebij wykałaczką. Śliwki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 5-7 minut.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Witamina C jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Wspomaga także odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj aby wybrać wędlinę dobrej jakości, bez dodatku konserwantów oraz wędzoną naturalnie.

Podsumowując zapiekane w boczku śliwki świetnie sprawdzą się na imprezę jako przekąska do piwa lub wysokoprocentowego alkoholu. Przekąska zawiera błonnik oraz pełnowartościowe białko zwierzęce. Pomysł na śliwki możesz wykorzystać, gdy na przyjęciu zabraknie słonych przystawek.

Alergeny w śliwkach w boczku

Lista alergenów dla śliwek w boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na śliwki w boczku

Wartości odżywcze śliwek w boczku

na 100g gotowej potrawy

Śliwki w boczku to dobra przekąska zaspokajająca ochotę na małe co nieco. Śliwki zawierają sporo błonnika pokarmowego natomiast boczek jest dobrym źródłem białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
296.00
118.40
Białko (g)
17.51
7.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
17.30
6.92
Węglowodany przyswajalne (g)
15.40
6.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
17.66
7.06
Tłuszcze nasycone (g)
6.74
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
10.92
4.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.83
3.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.08
1.23
Cholesterol (mg)
49.50
19.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
12.50
5.00
Witamina B6 (mg)
0.37
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
0.22
Witamina C (mg)
1.35
0.54
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.08
Retinol (µg (mcg))
5.50
2.20
Tiamina (mg)
0.29
0.12
Ryboflawina (mg)
0.16
0.06
Niacyna (mg)
5.57
2.23
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
142.50
57.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
843.00
337.20
Potas (mg)
405.50
162.20
Wapń (mg)
16.00
6.40
Fosfor (mg)
210.50
84.20
Magnez (mg)
25.00
10.00
Żelazo (mg)
0.99
0.40
Cynk (mg)
1.64
0.66
Miedź (mg)
0.14
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny śliwek w boczku 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śliwek w boczku

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
100 g
10 sztuk
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
10 plasterków
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Koszt składników
10.00