Przepis na kapuśniak na wędzonce krok po kroku
- Boczek wędzony bez kości 500 g
- Kiełbasa domowa 500 g
- Kapusta kiszona 500 g
- Marchewka 100 g
- Seler korzeniowy 100 g
- Por 100 g
- Pietruszka 100 g
- Cebula 100 g
- Ziemniaki średnie 300 g
Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy go na suchej patelni (tłuszcz wytopi się samodzielnie). Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy całość dalej. Składniki powinny się zarumienić.
Do garnka wlewamy 2 l wody. Dodajemy mięso oraz odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę. Gotujemy całość na małym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy.
Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Często zadawane pytania
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Kapuśniak na golonce
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak

(liczba kalorii)
Kapuśniak na wędzonce - cechy przepisu
Więcej o kapuśniaku na wędzonce
Smaczny kapuśniak na wędzonce to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa na wędzonce z dodatkiem warzyw i przypraw jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że kapuśniak z ziemniakami zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle
Jak zrobić kapuśniak na wędzonce? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy go na suchej patelni (tłuszcz wytopi się samodzielnie). Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy całość dalej. Składniki powinny się zarumienić. Do garnka wlewamy 2 l wody. Dodajemy mięso oraz odciśniętą z soku i pokrojoną kapustę. Gotujemy całość na małym ogniu tak długo, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Zupę gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Sprawdzony przepis na kapuśniak na wędzonce nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.
Pyszna zupa z kapusty kiszonej, wędzonki i warzyw odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Wartości odżywcze kapuśniaka na wędzonce
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w kapuśniaku na wędzonce
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na kapuśniak na wędzonce
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na kapuśniak na wędzonce
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuśniaku na wędzonce
Lista alergenów dla kapuśniaka na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy