Przepis na kapuśniak z kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka.

Zalej kapustę wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.

Marchewkę obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.

NA patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj.

Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą i gotuj.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.

Gotuj zupę do miękkości wszystkich warzyw.

kapuśniak z kiełbasą
Kapuśniak z kiełbasą
Koszt przygotowania dania
9.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
340 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Kapuśniak z kiełbasą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuśniaku z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą sprawdzi się idealnie jako rozgrzewająca zupa na obiad. Możesz przygotować ją w wersji tradycyjnej tak jak ja z kiełbasą lub boczkiem albo w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Zatem jak zrobić kapuśniak z kiełbasą?

Będziesz potrzebować tylko kapustę kiszoną, cebulę, czosnek, kiełbasę lub inne mięso, marchewkę i ziemniaki. Zupy z ziemniakami są zdecydowanie bardziej sycące dlatego i teraz nie może ich zabraknąć. Kapustę kiszoną posiekaj i koniecznie spróbuj przed gotowaniem. Jeśli smak będzie zbyt kwaśny, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj ją do miękkości.

W tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Możesz także użyć nieco bardziej tłustego mięsa takiego jak boczek lub coś chudszego np. łopatka wieprzowa. Każdy rodzaj mięsa będzie dobry i nada charakterystyczny posmak.

Zawartość patelni dodaj do gotującej się kapusty. Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do zupy, a ziemniaki pokrój w kostkę i także dodaj do garnka.

Zupę z kiszonej kapusty gotuj minimum do czasu, aż warzywa będą miękkie. Im dłużej będziesz gotować zupę, tym lepsza i bardziej aromatyczna będzie.

Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz.

Przepis na kapuśniak z kiełbasą już znasz, nie pozostało nic innego jak go wypróbować.

To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze kapuśniaka z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
136.36 kcal
340.89 kcal
Białko
3.78 g
9.45 g

Węglowodany w kapuśniaku z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.61 g
14.02 g
Węglowodany przyswajalne
3.74 g
9.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.87 g
4.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.21 g
28.03 g
Tłuszcze nasycone
3.64 g
9.11 g
Tłuszcze nienasycone
7.57 g
18.93 g
Tłuszcze jednonasycone
5.28 g
13.19 g
Tłuszcze wielonasycone
2.29 g
5.73 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.16 g
Cholesterol
17.10 mg
42.76 mg

Witaminy w przepisie na kapuśniak z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
96.36 µg (mcg)
240.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.16 mg
35.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.24 µg (mcg)
5.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.08 mg
2.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.46 µg (mcg)
38.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
933.08 µg (mcg)
2332.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapuśniak z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
577.50 mg
1443.74 mg
Potas
197.31 mg
493.27 mg
Wapń
29.98 mg
74.95 mg
Fosfor
65.94 mg
164.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.75 mg
31.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
2.46 mg
Cynk
0.51 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaka z kiełbasą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuśniaku z kiełbasą

Lista alergenów dla kapuśniaka z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kiełbasą

Cena przygotowania kapuśniaka z kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kiełbasa domowa
300 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób