Kapuśniak bez mięsa

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariański kapuśniak w talerzu
Kapuśniak bez mięsa
Kapuśniak bez mięsa to lżejsza wersja tradycyjnej zupy na żeberkach. Jeśli nie jesz mięsa koniecznie przygotuj pyszny kapuśniak z naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
151 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona (700 g)
  • Kapusta biała (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapuśniak bez mięsa krok po kroku

Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę.

Obierz pietruszkę, ziemniaki i marchew, pokrój w kostkę.

Warzywa umieść w garnku i zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, w między czasie posiekaj kapustę białą i drobniej pokrój kapustę kiszoną, dodaj do garnka, gotuj 20 minut.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut.

Posyp posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaka bez mięsa

Kapuśniak bez mięsa to pyszna zupa na bazie samych warzyw. Zupa jest dużo lżejsza niż wersja tradycyjna. Przepis na kapuśniak bez mięsa jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, kapusta biała, cebula, marchew, ziemniaki, seler, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i koper.

Jak zrobić kapuśniak bez mięsa? Na początek cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulę. Obierz pietruszkę, ziemniaki i marchew, pokrój w kostkę. Umieść w garnku i zalej 2 litrami wody. Gotuj 15 minut, w między czasie posiekaj kapustę białą o drobniej pokrój kapustę kiszoną, dodaj do garnka, gotuj 20 minut. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, gotuj jeszcze 10 minut. Posyp posiekanym koperkiem.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym, nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Majeranek jest przyprawą o właściwościach wspomagających trawienie. Jest bogaty w witaminy A i C oraz cynk, mangan i karoten. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie.

Podsumowując pomysł na kapuśniak bez mięsa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa bez mięsa z kapusty słodkiej i z kiszonej kapusty, jest pyszna i lżejsza niż tradycyjna wersja. Dobra zupa może być przechowywana w lodówce do 4 dni. Kapuśniak wegetariański możesz także przygotować z samej kiszonej kapusty, będzie wtedy bardziej wyrazisty w smaku.

Alergeny w kapuśniaku bez mięsa

Lista alergenów dla kapuśniaka bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak bez mięsa

Wartości odżywcze kapuśniaka bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak bez mięsa to lżejsza wersja tradycyjnej potrawy. Zawiera dużo błonnika poprawiającego perystaltykę jelit. Dodatkowo kapusta kiszona jest źródłem naturalnych bakterii probiotycznych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
50.42
151.27
Białko (g)
1.31
3.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.16
27.47
Węglowodany przyswajalne (g)
6.66
19.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
7.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.36
4.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.48
Tłuszcze nienasycone (g)
1.20
3.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
2.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
73.47
220.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.99
47.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.56
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.73
71.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
737.42
2212.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
236.94
710.81
Potas (mg)
285.87
857.60
Wapń (mg)
25.56
76.69
Fosfor (mg)
35.50
106.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.00
50.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
3.11
Cynk (mg)
0.27
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaka bez mięsa 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaka bez mięsa

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
700 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 700 g
Kapusta biała
300 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
31.00