Kapuśniak

kapuśniak

Kapuśniak to danie, które świetnie sprawdzi się jako smaczna zupa podana na obiad dla całej rodziny. Istnieje wiele odmian kapuśniaku – możemy przygotować go z kapusty świeżej, kiszonej, z dodatkiem żeberek czy boczku. Kapuśniak, w zależności od użytych dodatków, może stanowić danie w diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej. Wykorzystanie kapusty do przygotowania potrawy wzbogacają w wiele składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu.

Kapuśniak - zbiór przepisów na kapuśniak w różnych odsłonach

Dania z kapusty są bardzo smaczne i zdrowe. Z kapusty przygotujemy pyszny obiad, surówkę czy właśnie kapuśniak. Kapusta stanowi doskonałe warzywo, które gościć w naszej kuchni może przez okrągły rok, ponieważ kapusta jest bardzo trwała w przechowywaniu. W kuchni polskiej najczęściej wykorzystuje się kapustą białą lub czerwoną. W artykule tym przedstawione zostaną właściwości kapusty. Dowiesz się również jak ugotować smaczny kapuśniak w wielu odsłonach. Na stronie możesz sprawdzić również jak zrobić kapuśniak z kapusty surowej lub kiszonej.

Właściwości kapusty w kuchni i dla zdrowia

Kapusta – krótki opis warzywa

Kapusta to warzywo, które zaliczany jest do warzyw z rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji wyróżnić możemy około 40 gatunków kapusty. Kapusta posiada wiele zastosowań w kuchni, ponieważ można ją wykorzystać w postaci surowej, gotowanej, smażonej lub pieczonej. Różne odmiany kapusty różnią się między sobą między innymi wyglądem, okresem wegetacji czy wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona w kuchni

Przepisy na dania z wykorzystaniem kapusty kiszonej są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dlatego warto wykorzystać je w swojej kuchni. Z kapusty można przygotować wiele różnych dań. Kapusta kiszona świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako składnik surówek, których głównym składnikiem jest właśnie kiszona kapusta. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania przepysznego farszu do pierogów, które podawane są podczas uczty wigilijnej. Dodatkowo farsz z kapusty kiszonej możemy wykorzystać do nadziania naleśników i przygotowania z nich pysznych krokietów.

Do przygotowania dań z kapusty kiszonej możemy wykorzystać surową kapustę kiszoną, czyli taką która nie została poddana obróbce termicznej oraz kapustę kiszoną gotowaną. Z surowej kapusty kiszonej można przygotować pyszne surówki, które będą stanowiły doskonały dodatek do dań obiadowych. Gotowana kapusta kiszona natomiast będzie stanowiła doskonałą bazę do przygotowania farszu do naleśników czy pierogów. Z kapusty kiszonej możemy przygotować także kapustę zasmażaną - tutaj jako dodatki świetnie sprawdzą się pieczarki oraz sól i pieprz. Zasmażana kapusta kiszona będzie doskonałą propozycją na samodzielne danie podane podczas kolacji wigilijnej lub dodatek do dania obiadowego (np. kapustę zasmażana doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i żeberek).

Popularna zupa góralska zwana jest kwaśnicą. Przygotowywana jest na bazie kapusty kiszonej, która gotowana jest z mięsem wieprzowym. Potrawy wigilijne najczęściej wykonane są z kapusty kiszonej. Kapusta zasmażana z boczkiem stanowi tradycyjny dodatek do schabowego. Dodatkowo kapusta kiszona świetnie sprawdzi się do przygotowania kapuśniaku czy zupy jarzynowej. Kapustę kiszoną możemy także wykorzystać do przygotowania bigosu z dodatkiem mięsa, suszonych śliwek oraz grzybów. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie kiszonej kapusty w diecie jest połączenie jej z kapustą świeżą - takie połączenie sprawi, że danie nie będzie aż tak kwaśne.

Jak można zauważyć wykorzystanie kapusty kiszonej w kuchni jest bardzo popularne. Związane jest to z wysoką dostępnością do tego produktu spożywczego oraz jego niską ceną. Wiele dań teraźniejszej kuchni wywodzi się od jadła spożywanego przez pasterzy lub rolników. Byli oni bardzo ubogimi ludźmi, którzy spożywali głównie warzywa i rośliny strączkowe. Dzięki temu mamy tak wiele dostępnych pomysłów na przygotowywanie tego typu dań.

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta biała, z której produkowana jest kapusta kiszona, jest bardzo popularnym warzywem kapustnym. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność naszego organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witaminę C zalicza się do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które wspomagają zmniejszenie produkcji wolnych rodników przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry.

Kapusta kiszona stanowi także doskonałe źródło naturalnego probiotyku, czyli kwasu mlekowego – kwas ten powstaje podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszych jelitach bardzo ważne funkcje, ponieważ pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm a także wzmacniają naszą odporność.

Kiszona kapusta posiada także silne właściwości antybakteryjne, dlatego warto spożywać ją w zwiększonych ilościach szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. W okresie tym nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Do przygotowania pysznych zup na bazie kapusty kiszonej warto wykorzystać sok pozostały po kapuście, ponieważ od bardzo dawna docenia się jego pro zdrowotne właściwości.

Przykładowe propozycje na kapuśniak w różnych odsłonach i ich krótki opis

Kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak jest zupą, którą przygotowuje się na wywarze mięsnym (najczęściej z boczku wędzonego lub żeberek) z dodatkiem poszatkowanej kapusty oraz warzyw. W przepisie tym wykorzystamy jednak pierś z kurczaka bez skóry. Kapuśniak to znalazł zupa w kuchni polskiej, słowackiej oraz ukraińskiej. Na Pomorzu możemy wyróżnić szarpak (czyli kapuśniak przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybrodę (jeżeli do przygotowania kapuśniaku użyjemy kapusty świeżej). Do przygotowania kapuśniaku z naszego przepisu potrzebujesz kapusty kiszonej, piersi kurczaka bez skóry, ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki, cebuli oraz przypraw. Aby zupa miała wyrazisty smak polecamy wykorzystanie soli, pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych oraz kminu rzymskiego. Przepis jest stosunkowo proste do przygotowania, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Kapuśniak świetnie sprawdzi się jako smaczna zupa podana na obiad dla całej rodziny.

Kapuśniak wegetariański

Kapuśniak wegetariański to doskonała propozycja na smaczną zupę, którą możesz podać dla osób unikających spożywania mięsa. Do jego przygotowania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, Cebula, marchew, ziemniaki, bulion warzywny, oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Do doprawienia kapuśniaku możesz użyć ulubionych przypraw lub ziół. W przepisie na kapuśniak wegetariański polecamy wykorzystać sos sojowy, oregano oraz paprykę słodką. Przepis na wege kapuśniak jest stosunkowo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej diety – stanowi on doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Do przygotowania kapuśniaku możesz wykorzystać również kapustę słodką - warto jednak wtedy dodać odrobinę kapusty kiszonej lub produktu, który zakwasi zupę.

Kapuśniak z kwaśnej kapusty

To odsłonę kapuśniaku przygotowuje się na bazie kwaśnej kapusty z dodatkiem ziemniaków, marchewki, cebuli, żeberek oraz boczku wieprzowego bez kości. Wywar do przygotowania pysznego kapuśniaku z kiszonej kapusty przygotowuje się właśnie na bazie żeberek oraz boczku. Wywar warto gotować przez dłuższy czas, aby był bardziej aromatyczny. Jako przyprawy do doprawienia zupy świetnie sprawdzi się sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk. Kapuśniak z kwaśnej kapusty świetnie sprawdzi się jako sycący obiad, który możesz podać dla całej rodziny. Dodatek mięsa sprawia, że zupa jest świetnym źródłem białka w diecie. Warto jednak zwrócić uwagę na jej ilość w diecie, ponieważ jest dość tłusta.

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą to kolejna propozycja na pyszną zupę, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Aby przygotować kapuśniak z kiełbasą potrzebne będą następujące produkty spożywcze, kapusta kiszona, marchewka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, kiełbasa domowa, ziele angielskie oraz liść laurowy. Aby przygotować tą pyszną zupę musisz posiekać i ugotować kapustę z dodatkiem przypraw. Następnie dodać do niej startą marchewką oraz podsmażoną cebulę, czosnek oraz kiełbasę. Opcjonalnie do zupy możesz dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Warto pamiętać, że w tym przypadku zupę należy gotować nieco dłużej. Wykorzystanie kapusty kiszonej w kuchni wzbogaci dania w wiele witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów – związki te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to doskonała propozycja na sycącą zupę, którą możesz podać na obiad. Do przygotowania kapuśniaku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: żeberka wieprzowe, kapusta kiszona, olej rzepakowy, czosnek, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy oraz ziemniaki. Przyprawy zalecane do doprawienia zupy to sól, pieprz, majeranek, kminek, natka pietruszki, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodatek przypraw podbije smak kapusty oraz żeberek, przez co kapuśniak uzyska charakterystyczny smak. Dodatkowo wykorzystanie natki pietruszki wzbogaci zupę w porcję witaminy C, której odpowiednia podaż przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kapuśniak na żeberkach jest dobry na następny dzień.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest bardziej delikatny w smaku niż zupa zrobiona z kapusty kiszonej. Danie to składa się ze bulionu drobiowego, kapusty białej, ziemniaków, cebuli, marchewki, oleju rzepakowego, kiełbasy podwawelskiej, mąki oraz Śmietanki kremówki. Aby doprawić kapuśniaczek ze słodkiej kapusty warto wykorzystać sól, pieprz, natka pietruszki, ziele angielskie oraz liść laurowy. Przepis na zupę jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować go w swojej kuchni. Kapuśniak ze słodkiej kapusty świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatkowo wykorzystując moją jarzynowy oraz pomijając dodatek kiełbasy podwawelskiej przygotujemy pyszne danie wegetariańskie (dla odmiany wegetarianizmu, która nie rezygnuje ze spożywania mleka i produktów mlecznych).

Kapuśniak bez mięsa

Kapuśniak bez mięsa to kolejna propozycja na pyszną zupę, którą można podać w diecie wegetariańskiej. Do przygotowania kapuśniaku niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, kapusta biała, marchew, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, pietruszka oraz przecier pomidorowy. Jako przyprawy warto wykorzystać sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wybór kapusty kiszonej oraz kapusty białej do przygotowania kapuśniaku sprawi, że zupa nie będzie aż tak kwaśna. Natomiast wykorzystanie przecieru pomidorowego nada piękny czerwony kolor daniu. Przepis na kapuśniaczek jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w swojej kuchni. Kapuśniak bez mięsa jest dobry po odgrzaniu następnego dnia.

Kapuśniak - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto