Przepis na zasmażka do kapuśniaku krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 80 g 8 płaskich łyżek stołowych
- Masło 150 g
Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna, pilnuj, aby się nie przypaliło.
Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło.
Mieszaj do powstania jednolitej masy.
Podgrzej przez około minutę i zdejmij z ognia.
Często zadawane pytania
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zupa chłopska
-
Kapuśniak na golonce
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak na wędzonce
-
Kapuśniak

(liczba kalorii)
Zasmażka do kapuśniaku - cechy przepisu
Więcej o zasmażce do kapuśniaku
Zasmażka do kapuśniaku to bardzo dobry pomysł na zagęszczenie zupy. Kapuśniak nie wymaga dużego dodatku zasmażki, jednak dzięki niej zupa wydaje się być bardziej syta. Zasmażka jest stosowana w celu zagęszczania zup i sosów. W technologii żywienia określa się to terminem podprawianie zupy. Jasna zasmażka do zupy jest lekkostrawna. Często stosuje się ją w celu zagęszczenia wartości odżywczej zupy dla osób na dietach lekkostrawnych. Przepis na zasmażkę do kapuśniaku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zasmażki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, masło, sól.
Jak zrobić zasmażkę do kapuśniaku? Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna, pilnuj, aby się nie przypaliło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło. Mieszaj do powstania jednolitej masy. Podgrzej przez około minutę i zdejmij z ognia.
Aby podprawić zupę zasmażką należy do gotowej zasmażki wlać 100-150 mililitrów ciepłego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zupę z dodaną zaprawką zagotować. Jasna zasmażka do zupy nie zmienia jej smaku, zagęszcza jedynie wywar. Zaprawa z mąki i masła jest łatwiejsza w dodaniu do zupy niż zaprawa ze śmietany. Śmietana często dodana niepoprawnie zważy się, natomiast zaprawa z mąki jest bardzo prosta w przygotowaniu i dodana do zupy nie waży się. Musisz jedynie pamiętać, aby nie dodawać jej bezpośrednio do zupy, zawsze należy ją najpierw rozprowadzić w większej ilości płynu a dopiero potem dodać do zupy.
Zasmażkę możesz przygotować na maśle, na oleju lub na smalcu. Każdy z tłuszczy ma inne zastosowanie. Masło jest tradycyjnym dodatkiem do zasmażki, możesz też dodać masło klarowane. Jeśli masz nietolerancję laktozy, przygotuj zaprawę na bazie oleju rzepakowego. Olej i masło nadają się do przygotowania zasmażki jasnej. Jeśli chcesz przygotować ciemną zasmażkę do zupy, wykorzystaj w tym celu smalec. Jest on bardziej odporny na temperaturę i można go dłużej podgrzewać, bez obawy, że się spali.
Podsumowując zasmażka do kapuśniaku z kiszonej kapusty na obiad jest uniwersalnym dodatkiem do zup, a także sosów i różnego rodzaju farszów. Prosty przepis pozwala na szybkie przygotowanie gęstej zupy. Zasmażka jest gotowa do użycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak zasmażki, podgrzej ją, aż zbrązowieje.
Wartości odżywcze zasmażki do kapuśniaku
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w zasmażce do kapuśniaku
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na zasmażka do kapuśniaku
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na zasmażka do kapuśniaku
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zasmażce do kapuśniaku
Lista alergenów dla zasmażki do kapuśniaku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło