Kapuśniak z młodej kapusty

Opublikowano: 02.06.2022 r., 13:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak z wiosenną kapustą
Kapuśniak z młodej kapusty
Poznaj przepis na najlepszy, sezonowy kapuśniak z młodej kapusty.
Przygotowanie 60 min
254 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Młoda kapusta - 1/2 główki (1000 g)
  • Ziemniaki młode - 5 sztuk (350 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kiełbasa polska (300 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty krok po kroku

Kapustę umyj i poszatkuj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Cebulę drobno posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj olej i podsmażaj, aż się lekko zeszkli.

Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmażaj kilka minut, po czym dodaj kapustę, marchew i ziemniaki.

Dodaj kapustę, ziemniaki i marchewkę. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Przygotuj zasmażkę - rozgrzej patelnię, wsyp mąkę, a gdy się zarumieni, dodaj 2 łyżki oleju.

Zamieszaj, dodaj ok. 1/2 szklanki wywaru z garnka i wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki. Wlej do garnka z zupą.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty to pomysł na pyszny, letni obiad. Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W przeciwieństwie do tradycyjnego kapuśniaku z kapusty kiszonej na żeberkach i boczku, domowa zupa kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i chudą kiełbasą jest zdecydowanie lżejsza. Mimo to wciąż ma swój charakterystyczny, niepowtarzalny zapach i smak, przez co idealnie nada się obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Najlepszy kapuśniak z młodej kapusty przyrządzany jest na bulionie drobiowym z dodatkiem chudej kiełbasy, z dużą ilością warzyw i kapusty oraz zasmażką z mąki. W takiej postaci jest bardzo smaczny, sycący i aromatyczny. Przygotowanie dobrego kapuśniaku niestety zajmuje trochę czasu, dlatego pamiętaj, że przez to nie jest to zupa, którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do przygotowania najlepszego kapuśniaku to chuda kiełbasa, młoda kapusta, ziemniaki, marchew, spora ilość przypraw oraz mąka i masło lub olej do przygotowania zasmażki do kapuśniaku. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany – wystarczy ugotować mięso, dodać przygotowane, obrane i pokrojone warzywa, przyprawy, a na sam koniec zasmażkę. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że zupa kapuśniak ma niepowtarzalny, wyrazisty smak i aromat. Pamiętaj jednak, że kapuśniak, nawet w wersji z młodą kapustą, jest zupą dość ciężkostrawną, dlatego, jeśli mas problemy żołądkowo-jelitowe, najlepiej aby pojawiał się w diecie okazjonalnie w umiarkowanych ilościach. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na kapuśniak z młodej kapusty, który przygotujesz łatwo i szybko.

Alergeny w kapuśniaku z młodej kapusty

Lista alergenów dla kapuśniaku z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze kapuśniaku z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak to zupa dość ciężkostrawna dlatego u niektórych osób może powodować dolegliwości żołądkowo jelitowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
50.94
254.70
Białko (g)
2.08
10.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.70
23.50
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
18.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
5.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.84
14.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
5.88
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
8.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
5.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
2.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
14.98
74.92
Witamina B6 (mg)
0.08
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.37
Witamina C (mg)
14.83
74.15
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.41
Witamina E (mg)
0.11
0.55
Retinol (µg (mcg))
0.82
4.09
Tiamina (mg)
0.05
0.26
Ryboflawina (mg)
0.06
0.32
Niacyna (mg)
0.64
3.20
Foliany (µg (mcg))
15.48
77.42
Beta karoten (µg (mcg))
138.85
694.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
272.44
1362.20
Potas (mg)
141.86
709.32
Wapń (mg)
20.23
101.14
Fosfor (mg)
35.70
178.48
Magnez (mg)
8.47
42.35
Żelazo (mg)
0.36
1.81
Cynk (mg)
0.27
1.33
Miedź (mg)
0.03
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku z młodej kapusty 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
1000 g
1/2 główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 1000 g
Ziemniaki młode
350 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa polska
300 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Koszt składników
78.50