Kapuśniak Thermomix
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Kiełbasa domowa (100 g)
- Ziemniaki późne - obrane i pokrojone w kostkę (250 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
Przepis na kapuśniak thermomix krok po kroku
Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Następnie do naczynia miksującego włóż kapustą kiszoną i rozdrobnij ją 5 sekund/obroty 5.
Kapustę przełóż do miski.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchew, następnie rozdrobnij 4 sekund/obroty 5.
Kopystką zgarnij składniki na dno naczynia miksującego.
Następnie do naczynia dodaj oliwę i składniki duś 3 minuty/120°C/obroty 1.
Do naczynia wlej bulion drobiowy, dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Składniki gotuj 10 minut/100°C/obroty 1.
Po tym czasie do naczynia miksując ego dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut/100°C/obroty 1.
Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj razem z kapustą kiszoną do naczynia miksującego.
Zupę gotuj 20 minut/100°C/obroty 1.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat kapuśniaku thermomix
Kapuśniak Thermomix to doskonała propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami można podać również jako smaczne danie podczas spotkań rodzinnych. Przepis na kapuśniak z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pysznej zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, kiełbasa domowa, ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta kiszona oraz przyprawy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych, bulion drobiowy z kolei możemy wykorzystać wcześniej przygotowanego rosołu.
Jak zrobić kapuśniak z Thermomixu? Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie do naczynia miksującego włóż kapustą kiszoną i rozdrobnij ją 5 sekund/obroty 5. Kapustę przełóż do miski. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchew, następnie rozdrobnij 4 sekund/obroty 5. Kopystką zgarnij składniki na dno naczynia miksującego. Następnie do naczynia dodaj oliwę i składniki duś 3 minuty/120°C/obroty 1. Do naczynia wlej bulion drobiowy, dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Składniki gotuj 10 minut/100°C/obroty 1. Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut/100°C/obroty 1. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj razem z kapustą kiszoną do naczynia miksującego. Zupę gotuj 20 minut/100°C/obroty 1. Gotową zupę podawaj na ciepło.
Kapusta kiszona stanowi także doskonałe źródło naturalnego probiotyku, czyli kwasu mlekowego – kwas ten powstaje podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszych jelitach bardzo ważne funkcje, ponieważ pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, a także wzmacniają naszą odporność. Kiszona kapusta posiada także silne właściwości antybakteryjne, dlatego warto spożywać ją w zwiększonych ilościach szczególnie w okresie jesiennym i zimowym.
Podsumowując prosty przepis na kapuśniak z Thermomixa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kapuśniak bez obawy możemy przechowywać w lodówce i spożyć go następnego dnia. Stanowią również dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin.
Alergeny w kapuśniaku thermomix
Lista alergenów dla kapuśniaku Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze kapuśniaku thermomix
Kapuśniak Thermomix to doskonała propozycja na smaczną zupę. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.