Przepis na kapuśniak thermomix krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix)

Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

Następnie do naczynia miksującego włóż kapustą kiszoną i rozdrobnij ją 5 sekund/obroty 5.

Kapustę przełóż do miski.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchew, następnie rozdrobnij 4 sekund/obroty 5.

Kopystką zgarnij składniki na dno naczynia miksującego.

Następnie do naczynia dodaj oliwę i składniki duś 3 minuty/120°C/obroty 1.

Do naczynia wlej bulion drobiowy, dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Składniki gotuj 10 minut/100°C/obroty 1.

Po tym czasie do naczynia miksując ego dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut/100°C/obroty 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj razem z kapustą kiszoną do naczynia miksującego.

Zupę gotuj 20 minut/100°C/obroty 1.

Gotową zupę podawaj na ciepło.

Kaupśniak Thermomix podany w białej misce.
Kapuśniak Thermomix
Koszt przygotowania dania
28.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
59

Kapuśniak Thermomix - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuśniaku Thermomix

Kapuśniak Thermomix to doskonała propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami można podać również jako smaczne danie podczas spotkań rodzinnych. Przepis na kapuśniak z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pysznej zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, kiełbasa domowa, ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta kiszona oraz przyprawy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych, bulion drobiowy z kolei możemy wykorzystać wcześniej przygotowanego rosołu.

Jak zrobić kapuśniak z Thermomixu? Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie do naczynia miksującego włóż kapustą kiszoną i rozdrobnij ją 5 sekund/obroty 5. Kapustę przełóż do miski. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchew, następnie rozdrobnij 4 sekund/obroty 5. Kopystką zgarnij składniki na dno naczynia miksującego. Następnie do naczynia dodaj oliwę i składniki duś 3 minuty/120°C/obroty 1. Do naczynia wlej bulion drobiowy, dodaj przyprawy i przecier pomidorowy. Składniki gotuj 10 minut/100°C/obroty 1. Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut/100°C/obroty 1. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj razem z kapustą kiszoną do naczynia miksującego. Zupę gotuj 20 minut/100°C/obroty 1. Gotową zupę podawaj na ciepło.

Kapusta kiszona stanowi także doskonałe źródło naturalnego probiotyku, czyli kwasu mlekowego – kwas ten powstaje podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszych jelitach bardzo ważne funkcje, ponieważ pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, a także wzmacniają naszą odporność. Kiszona kapusta posiada także silne właściwości antybakteryjne, dlatego warto spożywać ją w zwiększonych ilościach szczególnie w okresie jesiennym i zimowym.

Podsumowując prosty przepis na kapuśniak z Thermomixa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kapuśniak bez obawy możemy przechowywać w lodówce i spożyć go następnego dnia. Stanowią również dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin.

Wartości odżywcze kapuśniaku Thermomix

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
47.69 kcal
200.32 kcal
Białko
1.42 g
5.97 g

Węglowodany w kapuśniaku thermomix

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
4.78 g
20.08 g
Węglowodany przyswajalne
3.65 g
15.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
4.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
2.73 g
11.48 g
Tłuszcze nasycone
0.88 g
3.70 g
Tłuszcze nienasycone
1.85 g
7.78 g
Tłuszcze jednonasycone
1.45 g
6.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.41 g
1.70 g
Cholesterol
3.81 mg
16.01 mg

Witaminy w przepisie na kapuśniak thermomix

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
41.08 µg (mcg)
172.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina C
7.28 mg
30.59 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
1.40 mg
Retinol
0.38 µg (mcg)
1.58 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.22 mg
Niacyna
0.53 mg
2.21 mg
Foliany
9.08 µg (mcg)
38.15 µg (mcg)
Beta karoten
406.45 µg (mcg)
1707.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kapuśniak thermomix

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
348.26 mg
1462.69 mg
Potas
146.72 mg
616.21 mg
Wapń
14.11 mg
59.24 mg
Fosfor
25.84 mg
108.51 mg
Magnez
7.55 mg
31.72 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
2.35 mg
Cynk
0.20 mg
0.86 mg
Miedź
0.05 mg
0.19 mg
Mangan
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku Thermomix 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuśniaku Thermomix

Lista alergenów dla kapuśniaku Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania kapuśniaku Thermomix

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Kiełbasa domowa
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Ziemniaki późne
250 g
obrane i pokrojone w kostkę
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Koszt składników
74.50
Jak oceniasz przepis na kapuśniak thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób