Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą podany w brązowej misce.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kapuśniak to tradycyjna zupa z Podhala. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
367 kcal
Kcal w porcji
485 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
  • Kiełbasa domowa (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą krok po kroku

Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę.

Boczek posiekaj drobno.

Rozgrzej garnek, podsmaż boczek i cebulę.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj warzywa.

Gotuj przez 20 minut.

Dodaj kiełbasę do zupy i gotuj przez 10 minut.

Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj do zupy.

Gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę przelej do głębokich talerzy.

Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zupa jest doskonała na chłodne zimowe wieczory. Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebna Ci będą następujące produkty spożywcze: kiełbasa, kapusta kiszona, cebula, boczek wędzony, bulion drobiowy, ziemniaki, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą? Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Boczek posiekaj drobno. Rozgrzej garnek, podsmaż boczek i cebulę. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj warzywa. Gotuj przez 20 minut. Dodaj kiełbasę do zupy i gotuj przez 10 minut. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę przelej do głębokich talerzy. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Beta-karoten jest naturalnym barwnikiem o kolorze pomarańczowym. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując szybka zupa to doskonały pomysł na obiad. Zupę można przygotować także z kapusty świeżej. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą

Lista alergenów dla kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kapuśniak zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego. Nie powinny go spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(485g)
Energia (kcal)
75.79
367.61
Białko (g)
2.79
13.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(485g)
Węglowodany (g)
2.72
13.20
Węglowodany przyswajalne (g)
1.93
9.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
3.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(485g)
Tłuszcz (g)
6.05
29.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.55
12.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
16.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.49
12.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
4.91
Cholesterol (mg)
12.36
59.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(485g)
Witamina A (µg (mcg))
66.05
320.35
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.57
Witamina C (mg)
5.24
25.43
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.50
Witamina E (mg)
0.15
0.72
Retinol (µg (mcg))
1.67
8.08
Tiamina (mg)
0.06
0.29
Ryboflawina (mg)
0.06
0.31
Niacyna (mg)
0.85
4.13
Foliany (µg (mcg))
6.72
32.58
Beta karoten (µg (mcg))
639.13
3099.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(485g)
Sód (mg)
450.51
2184.99
Potas (mg)
108.95
528.40
Wapń (mg)
13.90
67.40
Fosfor (mg)
40.05
194.25
Magnez (mg)
6.64
32.21
Żelazo (mg)
0.41
1.98
Cynk (mg)
0.32
1.54
Miedź (mg)
0.03
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Boczek wieprzowy bez kości
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Kiełbasa domowa
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Koszt składników
75.50