Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą krok po kroku
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Cebula 300 g 2 duże sztuki
- Kapusta kiszona 600 g
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Boczek wieprzowy bez kości 300 g
- Kiełbasa domowa 400 g
Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę.
Boczek posiekaj drobno.
Rozgrzej garnek, podsmaż boczek i cebulę.
Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj warzywa.
Gotuj przez 20 minut.
Dodaj kiełbasę do zupy i gotuj przez 10 minut.
Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj do zupy.
Gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę przelej do głębokich talerzy.
Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Często zadawane pytania
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Zupa kapuśniak
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Kapuśniak na golonce
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak na wędzonce
-
Kapuśniak

(liczba kalorii)
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą - cechy przepisu
Więcej o kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zupa jest doskonała na chłodne zimowe wieczory. Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebna Ci będą następujące produkty spożywcze: kiełbasa, kapusta kiszona, cebula, boczek wędzony, bulion drobiowy, ziemniaki, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą? Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Boczek posiekaj drobno. Rozgrzej garnek, podsmaż boczek i cebulę. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj warzywa. Gotuj przez 20 minut. Dodaj kiełbasę do zupy i gotuj przez 10 minut. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę przelej do głębokich talerzy. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Beta-karoten jest naturalnym barwnikiem o kolorze pomarańczowym. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.
Podsumowując szybka zupa to doskonały pomysł na obiad. Zupę można przygotować także z kapusty świeżej. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą
Energia i białka
(485g)
Węglowodany w kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą
(485g)
Tłuszcze
(485g)
Witaminy w przepisie na kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
(485g)
Składniki mineralne w przepisie na kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
(485g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą
Lista alergenów dla kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy