Kapuśniak na golonce

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak na golonce podany w białym, głębokim talerzu.
Kapuśniak na golonce
Kapuśniak na golonce to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kapuśniak to tradycyjna zupa pochodząca z Podhala. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
254 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Golonka wieprzowa (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy (300 g)
  • Marchewka 2 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kapuśniak na golonce krok po kroku

Obierz marchew, ziemniaki i seler ze skórki i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej wodę, dodaj golonkę, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj przez 60 minut na wolnym ogniu.

Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 20 minut.

Poszatkuj kapustę kiszoną i dodaj do zupy, gotuj 20 minut.

Boczek wędzony pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej patelnię, podsmaż boczek i cebulę.

Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem.

Wlej zupę do głębokich talerzy i podawaj z kromką świeżego pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak na golonce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kapuśniaka na golonce

Kapuśniak na golonce to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Smaczny kapuśniak to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Kapuśniak to tradycyjna Polska zupa najczęściej przygotowywana na bazie wywaru mięsnego. Przepis na kapuśniak na golonce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, marchew, seler, ziemniaki, kapusta kiszona, boczek wędzony, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić kapuśniak na golonce? Obierz marchew, ziemniaki i seler ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, dodaj golonkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 60 minut na wolnym ogniu. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 20 minut. Poszatkuj kapustę kiszoną i dodaj do zupy, gotuj 20 minut. Boczek wędzony pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej patelnię, podsmaż boczek i cebulę. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem. Wlej zupę do głębokich talerzy i podawaj z kromką świeżego pieczywa żytniego.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Golonka jest dość kalorycznym kawałkiem tuszy wieprzowej. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość żelaza oraz witaminy B. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszny kapuśniak to szybki sposób na pyszną zupę. Kapuśniak jest zupą lekko kwaśną, doskonale sprawdza się podany z dodatkiem prażuchów. Kapuśniak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kapuśniak można przygotować także z dodatkiem białej kapusty.

Alergeny w kapuśniaku na golonce

Lista alergenów dla kapuśniaka na golonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

W przepisie na kapuśniak na golonce nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kapuśniaka na golonce

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak na golonce to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kapuśniak jest zupą dość kaloryczną i zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego. Kapuśniak jest bardzo sycący.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
56.56
254.50
Białko (g)
3.71
16.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.20
18.88
Węglowodany przyswajalne (g)
3.20
14.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.83
12.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
8.19
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
4.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
3.25
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.31
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.64
70.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
56.29
253.30
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.14
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.13
23.09
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.49
2.20
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
2.29
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.60
34.20
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
554.00
2493.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
311.27
1400.70
Potas (mg)
128.44
578.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.31
68.90
Fosfor (mg)
28.82
129.70
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.60
34.20
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
2.42
Cynk (mg)
0.18
0.82
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaka na golonce 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaka na golonce

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
400 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 400 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Seler korzeniowy
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
84.50