Jajka w sosie koperkowym
- Jajko (4 szt.)
- Mąka ziemniaczana (20 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Koperek - 1 duży pęczek (50 g)
Przepis na jajka w sosie koperkowym krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz.
W garnku podgrzej bulion i dodaj do niego śmietankę. Przelej odrobinę ciepłego płynu do szklanki, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i przelej do garnka. Odczekaj do zagotowania.
Sos dopraw solą, pieprzem i koperkiem. Dokładnie wymieszaj.
Gotowe jajka podawaj polane sosem.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat jajek w sosie koperkowym
Jajka w sosie koperkowym są idealną opcją na pyszny obiad dla całej rodziny. Są niezwykle sycące, a przy tym naprawdę smaczne. Całość dopełnia gęsty i kremowy sos z dużą ilością pysznego koperku. To danie sprawdzi się na święta, ale również na co dzień. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także kaszą.
Sos koperkowy do jajek można przygotować w kilka minut i świetnie nada się również do innych dań. Jego bazą jest słodka śmietanka, która nadaje mu odpowiedniego smaku. Można ją również wymienić na gęsty jogurt naturalny, dzięki czemu całe danie będzie bardziej fit. Nie jest to jednak konieczne, gdyż dostarcza ono naprawdę sporo białka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka w sosie koperkowym, by było niezwykle pyszne, a przy tym pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo kremowa i smaczna. Aromatu nadaje całości spory dodatek koperku. To danie, które jest całkowicie lekkostrawne, dlatego może pojawiać się na diecie, sprawdzi się również dla najmłodszych. Ta opcja dostarcza także sporo białka. Jajka są świetną alternatywą dla mięsa, gdyż są równie smaczne i odżywcze, a zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale są źródłem wielu witamin i związków prozdrowotnych. Ich obecność w diecie na pewno wyjdzie każdemu na zdrowie. Ze względu na bardzo duży udział białka całość jest naprawdę sycąca.
To danie, które wspaniale sprawdzi się na święta. Jest lekkie i delikatne, ale przy tym bardzo dekoracyjne. To potrawa, która przykuwa wzrok ze względu na dużą ilość kontrastów. Jasny sos, żółtko jaja i zielony koperek, pięknie współgrają i przywodzą na myśl wiosenne łąki. To idealny pomysł na smaczne danie, które nada się świetnie na obiad dla całej rodziny. W dodatku, można je przygotować w ekspresowym czasie, co docenią na pewno wszystkie osoby, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.
Ten przepis na jajka w sosie koperkowym, pozwala przygotować danie dobre, pełne smaku i aromatu. A przy tym niezwykle nieskomplikowane. Sprawdzi się na uroczysty obiad, a także codzienne posiłki.
Alergeny w jajkach w sosie koperkowym
Lista alergenów dla jajek w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze jajek w sosie koperkowym
To dobra alternatywa dla mięsa, o równie dużej ilości białka.
Energia i białka
(161g)
Węglowodany
(161g)
Tłuszcze
(161g)
Witaminy
(161g)
Składniki mineralne
(161g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.