Jajka w galarecie
- Jajko (5 szt.)
- Kukurydza konserwowa (300 g)
- Groszek zielony konserwowy (300 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Żelatyna (50 g)
- Brokuły (200 g)
Przepis na jajka w galarecie krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek.Jajko przekrój na pół.
Marchewkę obierz i pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie.
Podziel brokuł na mniejsze kawałki i ugotuj.
W salaterce umieść brokuł, groszek, kukurydzę oraz marchewkę na wierzch ułóż połówkę jajka.
Żelatynę rozpuść w 2,5 litrach wrzącej wody, dopraw solą i wlej w salaterki aby zakryła wszystkie składniki.
Schłodź w lodówce przez 6 godzin, podawaj z octem.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat jajek w galarecie
Jajka w galarecie to tradycyjna potrawa Wielkanocna. Te dobre jajka w galarecie wspaniale sprawdzą się jako bezmięsna galareta na co dzień. Przepis na jajka w galarecie jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia galarety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, brokuł, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, marchew, żelatyna, sól, pieprz i ocet.
Jak zrobić jajka w galarecie? Na początek ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz i pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie. Podziel brokuł na mniejsze kawałki i ugotuj. Jajko przekrój na pół. W salaterce umieść brokuł, groszek, kukurydzę oraz marchewkę na wierzch ułóż połówkę jajka. Żelatynę rozpuść w 2,5 litrach wrzącej wody, dopraw solą i wlej w salaterki aby zakryła wszystkie składniki. Schłodź w lodówce przez 6 godzin, podawaj z octem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej. Brokuły zawierają substancję zwaną sulforafan, jest ona silnym naturalnym antyutleniaczem. Chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne danie idealnie sprawdza się jako bezmięsna przekąska. Pomysł na smaczne jajka wielkanocne możesz dowolnie modyfikować dodają różne składniki. Jajka w galarecie są doskonałe na święta i na co dzień.
Alergeny w jajkach w galarecie
Lista alergenów dla jajek w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze jajek w galarecie
Jajka w galarecie to doskonała propozycja na przystawkę zawierająca wiele cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych i błonnika regulującego pracę jelit. Domowa galareta z jajkami jest dobrym pomysłem na bezmięsny posiłek.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.