Jajka faszerowane w skorupkach
- Jajko (10 szt.)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Ketchup (50 g)
- Majonez (50 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo.
Ugotowane jajka przetnij razem ze skorupką w pół.
Wyjmij żółtka i umieść w miseczce, dodaj do nich musztardę, majonez, ketchup, pietruszkę i koper, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Utartymi żółtkami faszeruj jajka, posyp je natką pietruszki i koperkiem.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajek faszerowanych w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach to doskonały pomysł na ciekawe podanie jajek. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach są łatwe do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby jest przygotować. Do wykonania przepisu potrzebne będą: jajka, majonez, musztarda, ketchup, sól, pieprz, natka pietruszki i koperek świeży.
Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach? Na początek ugotuj jajka na twardo. Razem ze skorupką przekrój jajka na pół. Wyjmij żółtka z jajek i umieść je w miseczce. Utrzyj żółtka z majonezem, ketchupem i musztardą, dopraw je solą i pieprzem. Na koniec dodaj natkę pietruszki oraz koperek i wymieszaj. Tak przygotowany farsz przełóż do jajek i udekoruj koperkiem.
Podawaj z pieczywem na śniadanie lub z gotowanymi ziemniakami jako danie obiadowe.
Jajka będące składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii a co za tym idzie nasz organizm jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Podsumowując jajka z skorupkach to pomysł na dobre i proste jajka podane w ciekawy sposób. Jajka idealnie sprawdzą się podane na święta wielkanocne.
Alergeny w jajkach faszerowanych w skorupkach
Lista alergenów dla jajek faszerowanych w skorupkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze jajek faszerowanych w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach to ciekawa propozycja na podanie jajek. Jajka są produktem zawierającym wiele składników mineralnych. Jajka są także źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.