Jagielnik kokosowy
- Kasza jaglana (300 g)
- Daktyle suszone (200 g)
- Mleczko kokosowe - 6 szklanek (1500 ml)
- Wiórki kokosowe (300 g)
- Maliny (400 g)
Przepis na jagielnik kokosowy krok po kroku
Kaszę jaglaną umieść w garnku, dodaj mleko kokosowe i daktyle.
Gotuj na wolnym, ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
Zblenduj kaszę oraz daktyle i dodaj wiórki kokosowe.
Ciepłą masę na ciasto przełóż do tortownicy.
Schłodź w lodówce przez 6 godzin.
Podawaj ze świeżymi malinami.
-
Legumina
-
Jaglanka
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Deser z mleka kokosowego
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z jabłkami
-
Sernik jaglany
-
Kulki kokosowe
-
Gofry jaglane
-
Sernik wegański
-
Gofry z kaszy jaglanej
-
Desery z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat jagielnika kokosowego
Jagielnik kokosowy doskonały pomysł na pyszny deser, który może być dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasto na mleku kokosowym z daktylami jest bardzo zdrowe i może być spożywane przez osoby z problemami z metabolizmem glukozy. Przepis na jagielnik kokosowy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania fit ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jaglana, mleko kokosowe, daktyle, wiórki kokosowe, maliny.
Jak zrobić jagielnik kokosowy? Kaszę jaglaną umieść w garnku, dodaj mleko kokosowe i daktyle. Gotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Zblenduj kaszę i dodaj wiórki kokosowe. Ciepłą masę na ciasto przełóż do tortownicy. Schłodź w lodówce przez 6 godzin. Podawaj ze świeżymi malinami.
Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana jest pozbawiona glutenu, dlatego świetnie nadaje się do spożywania przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze. Kasz zawiera także krzem i witaminę E, oba te składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosy i paznokci. Wiórki kokosowe produkowane są z miąższu kokosa. Kokos jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie zawierają cholesterolu. Mleko kokosowe do przygotowania ciasta powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, nada to ciasto kremowej konsystencji. Pamiętaj aby wybierać mleko kokosowe bez zbędnych substancji konserwujących. Dobrej jakości mleko powinno zawierać jedynie kilka składników. Staraj się także wybierać produkty z ekologicznych upraw.
Podsumowując pomysł na ciasto z kaszy jaglanej możesz wykorzystać do przygotowania deseru na wiele okazji. Dobry jagielnik należy przygotować dzień przed podaniem. Ciasto bez pieczenia przygotujesz szybko i bez większego problemu.
Alergeny w jagielniku kokosowym
Lista alergenów dla jagielnika kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jagielnik kokosowy
Wartości odżywcze jagielnika kokosowego
Jagielnik kokosowy to dobra alternatywa sernika dla osób mających nietolerancję laktozy. Jagielnik sprawdza się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Ciasto bez dodatku cukru mogą spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.