Imbir marynowany

Opublikowano: 15.08.2022 r., 15:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska z marynowanym imbirem
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi. ⭐ Imbir posiada wiele substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
29 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Imbir korzeń (250 g)
  • Ocet ryżowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na imbir marynowany krok po kroku

Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżeczki.

Oczyszczony imbir pokrój w cienkie plasterki.

Pokrojony imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez minutę.

Następnie w drugim garnku zagotuj ocet ryżowy z dodatkiem cukru oraz odrobiny soli.

Plastry imbiru umieść w wyparzonym słoiczku i zalej gorącą zalewą.

Słoiki zakręć i przechowuj w lodówce.

Imbir marynowany jest dobry do spożycia po około 4 dniach.

Jak oceniasz przepis na imbir marynowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat imbiru marynowanego

Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir marynowany możesz wykorzystać również jako dodatek do wielu dań. Imbir marynowany do doskonały pomysł na przetwory do słoików przygotowywane w domu. Sprawdzony przepis na imbir marynowany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: imbir korzeń, ocet ryżowy, cukier oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić imbir marynowany? Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżeczki. Oczyszczony imbir pokrój w cienkie plasterki. Pokrojony imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Następnie w drugim garnku zagotuj ocet ryżowy z dodatkiem cukru oraz odrobiny soli. Plastry imbiru umieść w wyparzonym słoiczku i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć i przechowuj w lodówce. Imbir marynowany jest dobry do spożycia po około 4 dniach.

Bulwy imbiru są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Imbir jest źródłem witaminy C, A, E, K, niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza czy potasu. Imbir zawiera również olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy wykrztuśne. W sezonie zimowym imbir wykorzystywany jest jako dodatek do herbat, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Imbir zawiera również sporo przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując najlepszy imbir marynowany wykorzystywany jest jako dodatek do sushi. Zalewa do imbiru składa się z octu ryżowego, cukru oraz soli. Imbir stanowi bogactwo cennych składników mineralnych, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Imbir można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów.

Alergeny w imbirze marynowanym

Lista alergenów dla imbiru marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na imbir marynowany

Wartości odżywcze imbiru marynowanego

na 100g gotowej potrawy

Imbir marynowany to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Imbir ma właściwości rozgrzewające oraz przeciwzapalne, dlatego warto spożywać go w okresach wzmożonej zachorowalność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
74.81
29.93
Białko (g)
0.84
0.34
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
16.07
6.43
Węglowodany przyswajalne (g)
15.14
6.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
1.99
0.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
0.74
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
98.69
39.47
Szacunkowy indeks glikemiczny imbiru marynowanego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania imbiru marynowanego

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Ocet ryżowy
250 ml
1 szklanka
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
14.50
Za 250 ml
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
74.00