Imbir marynowany
- Imbir korzeń (250 g)
- Ocet ryżowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na imbir marynowany krok po kroku
Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżeczki.
Oczyszczony imbir pokrój w cienkie plasterki.
Pokrojony imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez minutę.
Następnie w drugim garnku zagotuj ocet ryżowy z dodatkiem cukru oraz odrobiny soli.
Plastry imbiru umieść w wyparzonym słoiczku i zalej gorącą zalewą.
Słoiki zakręć i przechowuj w lodówce.
Imbir marynowany jest dobry do spożycia po około 4 dniach.
Więcej informacji na temat imbiru marynowanego
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir marynowany możesz wykorzystać również jako dodatek do wielu dań. Imbir marynowany do doskonały pomysł na przetwory do słoików przygotowywane w domu. Sprawdzony przepis na imbir marynowany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: imbir korzeń, ocet ryżowy, cukier oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić imbir marynowany? Imbir obierz ze skórki przy pomocy łyżeczki. Oczyszczony imbir pokrój w cienkie plasterki. Pokrojony imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Następnie w drugim garnku zagotuj ocet ryżowy z dodatkiem cukru oraz odrobiny soli. Plastry imbiru umieść w wyparzonym słoiczku i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć i przechowuj w lodówce. Imbir marynowany jest dobry do spożycia po około 4 dniach.
Bulwy imbiru są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Imbir jest źródłem witaminy C, A, E, K, niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza czy potasu. Imbir zawiera również olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy wykrztuśne. W sezonie zimowym imbir wykorzystywany jest jako dodatek do herbat, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Imbir zawiera również sporo przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując najlepszy imbir marynowany wykorzystywany jest jako dodatek do sushi. Zalewa do imbiru składa się z octu ryżowego, cukru oraz soli. Imbir stanowi bogactwo cennych składników mineralnych, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Imbir można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów.
Alergeny w imbirze marynowanym
Lista alergenów dla imbiru marynowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na imbir marynowany
Wartości odżywcze imbiru marynowanego
Imbir marynowany to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Imbir ma właściwości rozgrzewające oraz przeciwzapalne, dlatego warto spożywać go w okresach wzmożonej zachorowalność.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.