Gzik
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Śmietana 12% - 6 łyżek (200 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
Przepis na gzik krok po kroku
Twaróg, śmietanę i posiekany szczypiorek umieść w misce i dokładnie zagnieć do połączenia składników.
Dopraw i wymieszaj.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Szybka pizza
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat gzika
Gzik to tradycyjne, polskie, domowe danie. Popularny jest w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepszy gzik poznański to połączenie twarogu oraz śmietany ze szczypiorkiem. Do przyprawienia najczęściej wystarczy sól oraz pieprz, można dodać również drobno posiekany świeży czosnek. Zamiast śmietany można wykorzystać również mleko lub jogurt, a także dodać inne ulubione dodatki. Bardzo dobrze sprawdza się między innym pokrojona w kostkę rzodkiewka, drobno posiekana cebula, czy jajko. Jak zrobić gzik w domu? To naprawdę banalnie proste i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz jedynie twarogu, śmietany, szczypiorku oraz soli i pieprzu. Gzik do ziemniaków najczęściej przygotowuje się z sera twarogowego tłustego lub półtłustego i śmietany o procentowej zawartości tłuszczu wynoszącej 12, lub 18%. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować go z twarogu chudego i jogurtu – to pomysł na to, aby gzik z pyrami był wciąż pysznym i smacznym daniem, ale w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji. Ziemniaki z gzikiem są bardzo pyszne i dobre na wiele okazji. Świetnie sprawdzą się na obiad lub lekką kolację, a także jako dodatek do mięs, ryb, czy potraw z grilla. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do ziemniaków, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, uniwersalny przepis, który na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować, dodając więcej przypraw, czy dodatków, tak aby, jak najbardziej odpowiadał Twoim preferencjom.
Alergeny w gziku
Lista alergenów dla gzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze gzika
Chcąc ograniczyć kaloryczność posiłku najlepiej wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, a jogurt zastąpić śmietaną.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.