Gyoza

Opublikowano: 13.12.2021 r., 11:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierożki gyoza z sosem.
Gyoza
Gyoza to tradycyjne japońskie pierożki popularne na całym świecie. Przygotowywane są na bazie ciasta z mąki i wody z wytrawnym farszem. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
494 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (150 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Groszek zielony mrożony (200 g)
  • Masło klarowane (130 g)
  • Fasola mung kiełki (70 g)
  • Kapusta biała - ćwiartka małej sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gyoza krok po kroku

W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej 230 ml ciepłej wody i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 30 minut.

Obierz marchew i seler i pokrój w słupki.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Poszatkuj kapustę.

Pokrój drobno papryczkę chilli.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut.

Dodaj marchew i seler, podduś jeszcze przez 5 minut.

Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, papryczkę chilli, dopraw sosem sojowym i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto.

Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi.

Nadaj pierożkom kształt harmonijki lekko zlepiając ciasto palcami.

W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch.

Jak oceniasz przepis na gyoza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat gyoza

Gyoza to doskonała propozycja na pyszne pierożki pochodzące z Japonii. Pierożki gyoza są bardzo proste do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia pierożków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, marchew, seler, kiełki fasoli mung, groszek, kapusta biała, cebula, masło klarowane, sos sojowy, sól, pieprz, papryczka chilli.

Jak zrobić pierożki japońskie z warzywami? Na początek przygotuj ciasto na pierogi gyoza. W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Obierz marchew i seler i pokrój w słupki. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę. Pokrój drobno papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut. Dodaj marchew i seler, podduś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, papryczkę chilli, dopraw sosem sojowym i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto. Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi. Nadaj pierożkom kształt harmonijki lekko zlepiając ciasto palcami. W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch. Pierożki możesz podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle lub oleju.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Sos sojowy jest produkowany z fermentowanej soi. Jest słony, dlatego świetnie nadaje się do doprawiania gulaszów mięsnych oraz warzywnych. Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne.

Podsumowując pierożki japońskie gyoza z warzywami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Ciasto powinno być cienkie, lecz uważaj, aby farsz nie wypływał podczas gotowania. Pierożki można przygotować także z dodatkiem mięsa. Dodawać można do nich ulubione warzywa. Pierożków nie przygotowuje się w wersji słodkiej.

Alergeny w gyoza

Lista alergenów dla gyoza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze gyoza

na 100g gotowej potrawy

Gyoza to pierożki zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Danie jarskie, które powinno występować w naszej diecie co najmniej dwa razy w tygodniu jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
197.71
494.29
Białko (g)
5.38
13.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
26.54
66.34
Węglowodany przyswajalne (g)
24.85
62.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
4.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.03
20.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.52
13.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
6.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
5.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.29
55.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
170.50
426.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.07
27.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.21
153.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.83
Ryboflawina (mg)
0.16
0.41
Niacyna (mg)
2.33
5.82
Foliany (µg (mcg))
62.33
155.81
Beta karoten (µg (mcg))
1108.18
2770.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
33.59
83.97
Potas (mg)
168.22
420.54
Wapń (mg)
25.70
64.26
Fosfor (mg)
68.81
172.03
Magnez (mg)
20.35
50.89
Żelazo (mg)
2.00
4.99
Cynk (mg)
0.52
1.30
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny gyoza 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gyoza

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Masło klarowane
130 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Fasola mung kiełki
70 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Kapusta biała
300 g
ćwiartka małej sztuki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
41.00