Gyoza
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy (150 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Groszek zielony mrożony (200 g)
- Masło klarowane (130 g)
- Fasola mung kiełki (70 g)
- Kapusta biała - ćwiartka małej sztuki (300 g)
Przepis na gyoza krok po kroku
W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej 230 ml ciepłej wody i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw na 30 minut.
Obierz marchew i seler i pokrój w słupki.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Poszatkuj kapustę.
Pokrój drobno papryczkę chilli.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut.
Dodaj marchew i seler, podduś jeszcze przez 5 minut.
Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, papryczkę chilli, dopraw sosem sojowym i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto.
Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi.
Nadaj pierożkom kształt harmonijki lekko zlepiając ciasto palcami.
W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch.
Więcej informacji na temat gyoza
Gyoza to doskonała propozycja na pyszne pierożki pochodzące z Japonii. Pierożki gyoza są bardzo proste do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia pierożków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, marchew, seler, kiełki fasoli mung, groszek, kapusta biała, cebula, masło klarowane, sos sojowy, sól, pieprz, papryczka chilli.
Jak zrobić pierożki japońskie z warzywami? Na początek przygotuj ciasto na pierogi gyoza. W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Obierz marchew i seler i pokrój w słupki. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę. Pokrój drobno papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut. Dodaj marchew i seler, podduś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, papryczkę chilli, dopraw sosem sojowym i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto. Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi. Nadaj pierożkom kształt harmonijki lekko zlepiając ciasto palcami. W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch. Pierożki możesz podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle lub oleju.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Sos sojowy jest produkowany z fermentowanej soi. Jest słony, dlatego świetnie nadaje się do doprawiania gulaszów mięsnych oraz warzywnych. Kapusta biała to bardzo popularne warzywo dostępne cały rok. Kapusta zawiera dużo błonnika, regulującego pracę układu trawiennego oraz poprawiającego perystaltykę jelit. Kapusta jest warzywem zawierającym dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność naszego organizmu oraz wspomaga naczynia krwionośne.
Podsumowując pierożki japońskie gyoza z warzywami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Ciasto powinno być cienkie, lecz uważaj, aby farsz nie wypływał podczas gotowania. Pierożki można przygotować także z dodatkiem mięsa. Dodawać można do nich ulubione warzywa. Pierożków nie przygotowuje się w wersji słodkiej.
Alergeny w gyoza
Lista alergenów dla gyoza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze gyoza
Gyoza to pierożki zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Danie jarskie, które powinno występować w naszej diecie co najmniej dwa razy w tygodniu jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.