Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (120 g)
- Pieczarki (300 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj pokrojone w kostkę mięso.
Obsmaż krótko, dodaj pokrojone warzywa i duś pod przykryciem.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę mąki, sos delikatnie się zagęści.
Gulasz podawaj do placków ziemniaczanych.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych
Puszyste placki ziemniaczane są pyszne w każdej odsłonie i pokochają je dosłownie wszyscy. Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych. Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Zatem, jak zrobić gulasz węgierski do placków ziemniaczanych?
W pierwszej kolejności rozgrzej olej na patelni, dodaj mięso pokrojone w mniejsze kawałki i krótko obsmaż z każdej strony. Po chwili dodaj pokrojone warzywa, całość dopraw do smaku i duś pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę mąki, wtedy nasz sos się zagęści. Tak przygotowany gulasz możesz podawać do placków ziemniaczanych. Po 10 minutach nasz najlepszy gulasz gotowy teraz sam przekonaj się, jaki jest pyszny.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na gulasz węgierski do placków ziemniaczanych, przygotuj to smaczne danie dla całej Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na lunch lub obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w gulaszu węgierski do placków ziemniaczanych
Lista alergenów dla gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gulaszu węgierskiego do placków ziemniaczanych
Gulasz możesz podawać też z ugotowaną kaszą lub pieczywem.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.