Ghapama

Opublikowano: 22.09.2022 r., 11:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Armeński przysmak z dyni.
Ghapama
Ghapama to tradycyjne armeńskie danie, na które składa się faszerowana dynia. Farsz zwykle przygotowuje się na bazie ryżu, a także pysznych bakalii i przypraw.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
450 kcal
Kcal w porcji
505 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Dynia (2500 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Morele suszone (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Migdały (50 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Miód (15 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, kardamon, anyż mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duży garnek

Przepis na ghapamę krok po kroku

Ryż ugotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane w kostkę suszone owoce. Dodaj pokrojone orzechy i odcedzony ryż.

Farsz przypraw szczyptą cynamonu, kardamonu, imbiru i anyżu oraz wlej miód. Dokładnie wymieszaj.

Dynię umyj i odkrój górną jej część, nie wyrzucaj jej jednak. Usuń pestki i włókna.

Do dyni włóż farsz i przykryj odkrojoną częścią dyni.

Dynię włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę, aż do miękkości.

Jak oceniasz przepis na ghapamę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ghapamy

Ghapama to tradycyjne armeńskie danie, na które składa się faszerowana dynia. Farsz zwykle przygotowuje się na bazie ryżu, a także pysznych bakalii i przypraw.

Przepis na ghapamę to doskonały pomysł na ciekawe danie. Choć nazwa jest nieco egzotyczna, to skrywa się pod nią zwyczajna dynia nadziewana ryżem i bakaliami. To dobre rozwiązanie na obiad lub kolację. Tradycyjnie danie to podawane jest w Armenii z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Jest więc uważany za potrawę odświętną. Jednak sprawdzi się również na co dzień. Zwłaszcza jesienią, gdy można bez problemu znaleźć przepyszne dynie, w dość dobrych cenach w każdym większym sklepie. Dlatego idealnym okresem na wypróbowanie tego dania jest właśnie jesień. Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od odpowiedniego przygotowania dyni, z której odkrawa się część górną, tak aby powstała pokrywka, którą przykryje się nadzienie. Po wydrążeniu nadziewa się podgotowanym ryżem, do którego dodaje się suszone owoce i bakalie, takie jak jabłka, suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały czy orzechy włoskie. Nadziewana dynia jest pieczona do miękkości i serwowana.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ghapamę, by powstało danie smaczne, domowe i tradycyjne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. W języku ormiańskim „ghapama” oznacza dosłownie „gotowanie pod przykryciem”. Odnosi się to do sposobu, w jakim przygotowuje się i podaje to danie. Choć dyni nie gotuje się pod przykryciem, ona sama staje się naczyniem z pokrywką. Dlatego podczas jej wydrążania nie należy wyrzucać główki. To danie jest tak popularne w kuchni ormiańskiej, że nawet powstała o nim piosenka. Nic dziwnego, to potrawa jedyna w swoim rodzaju. Nieco słodkawa, korzenna, bardzo aromatyczna i sycąca. Dynia doskonale komponuje się z cynamonem, gałką muszkatołową, czy imbirem. Całość połączona z odżywczym ryżem i orzechami sprawia, że danie, choć może przypominać deser, jest niezwykle sycące i wartościowe. Forma dania zachęca do wspólnego, rodzinnego biesiadowania. To jedno z tych dań, na które nie ma jednego przepisu, za każdym razem można przygotować je inaczej.

Alergeny w ghapamie

Lista alergenów dla ghapamy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy włoskie

W przepisie na ghapamę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • anyż mielony
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ghapamy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo cennych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(505g)
Energia (kcal)
89.18
450.35
Białko (g)
2.08
10.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(505g)
Węglowodany (g)
16.28
82.20
Węglowodany przyswajalne (g)
13.22
66.78
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
6.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(505g)
Tłuszcz (g)
2.60
13.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
2.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
10.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
5.08
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
5.71
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, morele suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(505g)
Witamina A (µg (mcg))
357.44
1805.08
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.66
38.69
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
3.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.04
86.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2629.26
13277.75
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(505g)
Sód (mg)
2.48
12.52
Potas (mg)
370.62
1871.63
Wapń (mg)
26.55
134.07
Fosfor (mg)
60.99
308.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.53
103.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
4.84
Cynk (mg)
0.46
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.28
1.39
Brak danych dla: miód, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ghapamy 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ghapamy

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
2500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 2500 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
83.00