Francuski deser

Opublikowano: 11.06.2023 r., 14:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuski deser podany w białej kokilce. Obok francuskiego deseru ułożone są owoce.
Francuski deser
Francuski deser to doskonała propozycja na nic innego jak creme brûlée. Deser podaje się na ciepło. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Karmelizowanie 50 min
633 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% - 2 szklanki (500 ml)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Maliny (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska, rondelek, okrągła foremka do creme brulee, palnik do creme brûlée

Przepis na francuski deser krok po kroku

Do rondelka wlej śmietankę, dodaj 100 gramów cukru, ziarenka wyciągnięte z laski wanilii. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Zagotowaną śmietankę zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.

Do miski włóż żółtka jaj kurzych i ubijaj je przez pół minuty. Następnie ciągle ubijając masę na niskich obrotach miksera, dodaj do nich ciepłą śmietankę (cienkim strumieniem).

Foremki do creme brulee zapełnij masą (masę wlej przed sitko).

Foremki ustaw na blaszce do pieczenia.

Creme brulee piecz w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 50 minut.

Następnie upieczony creme brulee wyciągnij z piekarnika, ostudź i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia wierzch deseru posyp pozostałym cukrem i opal go z wierzchu specjalnym palnikiem. Cukier powinien utworzyć charakterystyczną skorupkę.

Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami (jeśli lubisz, możesz wykorzystać również listki mięty).

Jak oceniasz przepis na francuski deser
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,7% osób

Więcej informacji na temat francuskiego deseru

Francuski deser to nic innego jak tradycyjny creme brulee. Pyszny deser francuski to doskonała propozycja na wyśmienity deser na ciepło. Prosty przepis na francuski deser nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śmietanka kremowa 36%, żółtka jaj kurzych, cukier, maliny oraz laska wanilii.

A jak zrobić francuski deser? Do rondelka wlej śmietankę, dodaj 100 gramów cukru, ziarenka wyciągnięte z laski wanilii. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zagotowaną śmietankę zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Do miski włóż żółtka jaj kurzych i ubijaj je przez pół minuty. Następnie ciągle ubijając masę na niskich obrotach miksera, dodaj do nich ciepłą śmietankę. Foremki do creme brulee zapełnij masą. Foremki ustaw na blaszce do pieczenia. Creme brulee piecz w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 50 minut. Następnie upieczony creme brulee wyciągnij z piekarnika, ostudź i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wierzch deseru posyp pozostałym cukrem i opal go z wierzchu specjalnym palnikiem. Cukier powinien utworzyć charakterystyczną skorupkę. Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami.

Deser creme brûlée jest dość kaloryczną potrawą. Jednak obecność świeżych malin znacząco dodaje mu charakteru i wzbogaca deser o składniki mineralne i witaminy. Maliny są produktem niskokalorycznym o dużej wartości odżywczej, dlatego chętnie włączane są do diety przez wiele osób. W malinach znajdziemy np. witaminę C, które wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Dostarczanie odpowiedniej ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny francuski deser. Smaczny deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać go na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Deser świetnie sprawdzi się jako efektowna przekąska podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Deser możesz zaserwować również podczas romantycznej kolacji.

Alergeny w francuskim deserze

Lista alergenów dla francuskiego deseru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze francuskiego deseru

na 100g gotowej potrawy

Francuski deser to doskonała propozycja na ciepłe danie. Creme brulee jest daniem kalorycznym, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
281.74
633.92
Białko (g)
3.24
7.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
19.85
44.65
Węglowodany przyswajalne (g)
18.51
41.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
3.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
22.02
49.55
Tłuszcze nasycone (g)
19.96
44.91
Szacunkowy indeks glikemiczny francuskiego deseru 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania francuskiego deseru

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
32.50