Przepis na tort bezowy z malinami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, blacha

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa zrobi się szklista.

Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj krótko. Bezę podziel na dwie części.

Na papierze do pieczenia narysuj koła o równej średnicy.

Wyłóż masę z białek na papier. Piecz w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz bezę jeszcze 90-120 minut.

Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Dodaj serek mascarpone i ubij krótko.

Masę podziel na dwie części.

Bezę umieść na paterze, wyłóż cześć masy, udekoruj malinami, wyłóż drugi blat bezowy, lekko dociśnij.

Pokryj blat drugą częścią masy, wyłóż maliny i posyp wierzch płatkami migdałów.

Tort bezowy nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu.

Tort bezowy z malinami podany na białym talerzu.
Tort bezowy z malinami
Koszt przygotowania dania
64.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
582 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Tort bezowy z malinami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie bezowym z malinami

Tort bezowy z malinami to świetny pomysł na pyszny tort z serkiem mascarpone. Beza jest bardzo uniwersalna i można ją podawać na wiele różnych okazji. Beza może być przygotowana na różne ciekawe sposoby, dzięki plastyczności białek z cukrem można z niej tworzyć rozmaite kształty. Przepis na tort bezowy z malinami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia bezy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka ziemniaczana, serek mascarpone, świeże maliny, płatki migdałów.

Jak zrobić tort bezowy z malinami? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij, aż masa zrobi się szklista. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksuj krótko. Bezę podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia narysuj koła o równej średnicy. Wyłóż masę z białek na papier. Piecz w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę jeszcze 90-120 minut. Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Dodaj serek mascarpone i ubij krótko. Masę podziel na dwie części. Bezę umieść na paterze, wyłóż cześć masy, udekoruj malinami, wyłóż drugi blat bezowy, lekko dociśnij. Pokryj blat drugą częścią masy, wyłóż maliny i posyp wierzch płatkami migdałów. Tort bezowy nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz go przechowywać w lodówce, niech trwa to możliwie jak najkrócej.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując dobry deser, jakim jest beza, sprawdzi się także jako tort urodzinowy. Beza jest nietrwałym ciastem, więc staraj się zjeść ją bezpośrednio po przygotowaniu. Świeże maliny możesz zastąpić mrożonymi, przygotuj na ich bazie sos, smażąc maliny z cukrem na patelni. Jeśli chcesz wykonać z bezy jeden wysoki blat, musisz ją suszyć dłużej w piekarniku.

Wartości odżywcze tortu bezowego z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
277.22 kcal
582.17 kcal
Białko
3.82 g
8.02 g

Węglowodany w torcie bezowym z malinami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
19.10 g
40.11 g
Węglowodany przyswajalne
17.53 g
36.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
3.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
20.26 g
42.54 g
Tłuszcze nasycone
19.30 g
40.52 g
Tłuszcze nienasycone
0.96 g
2.01 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
111.52 mg
234.18 mg

Witaminy w przepisie na tort bezowy z malinami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina C
6.13 mg
12.87 mg

Składniki mineralne w przepisie na tort bezowy z malinami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
38.05 mg
79.91 mg
Wapń
77.01 mg
161.73 mg
Żelazo
0.45 mg
0.94 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego z malinami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie bezowym z malinami

Lista alergenów dla tortu bezowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania tortu bezowego z malinami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cukier puder
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mascarpone
1000 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 1000 g
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na tort bezowy z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób