Flaki z kurczaka
- Udko kurczaka bez skóry - 2 szt (320 g)
- Skrzydełko kurczaka - 3 szt (180 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
Przepis na flaki z kurczaka krok po kroku
Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.
Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez 40 minut.
Mięso odcedź i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy.
Warzywa wyłów i pokrój w kosteczkę, dodaj do wywaru.
Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków z kurczaka
Flaki z kurczaka to alternatywa idealna dla osób, które nie przepadają za tradycyjną wersją z podrobami. W takiej opcji występuje tylko mięso z kurczaka, dlatego całość jest pożywna i dużo lżejsza. To również opcja, która lepiej nadaje się dla najmłodszych. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie lekkostrawnej, w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, która zawiera dość sporo tłuszczu. W takiej opcji całość można zrobić dużo łatwiej, a potrzebne produkty da się znaleźć w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Całość jest też dzięki temu znacznie tańsza i szybsza.
Zupa flaczki z kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolacje. Stanowi pełnowartościowy posiłek ze względu na dużą ilość białka. Ma wspaniały i głęboki smak, dzięki czemu znacznie różni się od rosołu. Kurczak w takim wydaniu nie tylko pysznie smakuje, ale również jest niezwykle zdrowy. Gotowanie to najlepsza obróbka termiczna, a wszystko to co najlepsze z mięsa po gotowaniu trafia do wywaru, dzięki czemu można w pełni wykorzystać potencjał mięsa.
Przepis na flaczki z kurczaka jest banalnie prosty i przypomina trochę przygotowanie rosołu. Jednak istnieje kilka kluczowych różnic, które za pomocą tego przepisu łatwo wdrożyć, by cieszyć się niezwykle pyszną zupą. To danie, które choć łatwe, wcale nie jest banalne czy nudne. Mnogość warzyw wpływa na jej lepszy smak i aromat.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić flaczki z kurczaka, które będą pyszne, a przy tym w pełni domowe, to ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Dowiesz się z niego jak przygotować swojskie flaczki w wersji bardziej zdrowej, a także odpowiednie również dla osób, które nie przepadają za podrobami. W takiej wersji zasmakują również osobom, które nie przepadają za klasyczną wersją tej potrawy, gdyż ta opcja jest zupełnie inna.
Najlepiej używać do ich wykonana mięsa z udek kurczaka, które jest pełne białka i smaku. Dzięki czemu gotowe danie jest naprawdę wspaniałe, smaczne i zdrowe. Flaczki drobiowe są w smaku bardzo łagodne, dlatego dla podkreślenia dania warto nie oszczędzać pieprzu. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować flaki z kurczaka niebanalne i pełne smaku.
Alergeny w flakach z kurczaka
Lista alergenów dla flaków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze flaków z kurczaka
To zdrowy wybór. Zupa jest cennym źródłem wielu witamin, a szczególnie witaminy A.
Energia i białka
(472g)
Węglowodany
(472g)
Tłuszcze
(472g)
Witaminy
(472g)
Składniki mineralne
(472g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.