Flaki z kurczaka

Opublikowano: 12.07.2021 r., 16:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa flaki z kurczaka serwowana
Flaki z kurczaka
Flaki z kurczaka to zupa idealna dla wszystkim miłośników drobiu. Jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku. To świetny wybór na rozgrzewający posiłek.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 70 min
506 kcal
Kcal w porcji
472 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry - 2 szt (320 g)
  • Skrzydełko kurczaka - 3 szt (180 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaki z kurczaka krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez 40 minut.

Mięso odcedź i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy.

Warzywa wyłów i pokrój w kosteczkę, dodaj do wywaru.

Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na flaki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat flaków z kurczaka

Flaki z kurczaka to alternatywa idealna dla osób, które nie przepadają za tradycyjną wersją z podrobami. W takiej opcji występuje tylko mięso z kurczaka, dlatego całość jest pożywna i dużo lżejsza. To również opcja, która lepiej nadaje się dla najmłodszych. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie lekkostrawnej, w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, która zawiera dość sporo tłuszczu. W takiej opcji całość można zrobić dużo łatwiej, a potrzebne produkty da się znaleźć w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Całość jest też dzięki temu znacznie tańsza i szybsza.

Zupa flaczki z kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolacje. Stanowi pełnowartościowy posiłek ze względu na dużą ilość białka. Ma wspaniały i głęboki smak, dzięki czemu znacznie różni się od rosołu. Kurczak w takim wydaniu nie tylko pysznie smakuje, ale również jest niezwykle zdrowy. Gotowanie to najlepsza obróbka termiczna, a wszystko to co najlepsze z mięsa po gotowaniu trafia do wywaru, dzięki czemu można w pełni wykorzystać potencjał mięsa.

Przepis na flaczki z kurczaka jest banalnie prosty i przypomina trochę przygotowanie rosołu. Jednak istnieje kilka kluczowych różnic, które za pomocą tego przepisu łatwo wdrożyć, by cieszyć się niezwykle pyszną zupą. To danie, które choć łatwe, wcale nie jest banalne czy nudne. Mnogość warzyw wpływa na jej lepszy smak i aromat.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić flaczki z kurczaka, które będą pyszne, a przy tym w pełni domowe, to ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Dowiesz się z niego jak przygotować swojskie flaczki w wersji bardziej zdrowej, a także odpowiednie również dla osób, które nie przepadają za podrobami. W takiej wersji zasmakują również osobom, które nie przepadają za klasyczną wersją tej potrawy, gdyż ta opcja jest zupełnie inna.

Najlepiej używać do ich wykonana mięsa z udek kurczaka, które jest pełne białka i smaku. Dzięki czemu gotowe danie jest naprawdę wspaniałe, smaczne i zdrowe. Flaczki drobiowe są w smaku bardzo łagodne, dlatego dla podkreślenia dania warto nie oszczędzać pieprzu. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować flaki z kurczaka niebanalne i pełne smaku.

Alergeny w flakach z kurczaka

Lista alergenów dla flaków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze flaków z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór. Zupa jest cennym źródłem wielu witamin, a szczególnie witaminy A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(472g)
Energia (kcal)
107.22
506.06
Białko (g)
11.66
55.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(472g)
Węglowodany (g)
4.56
21.54
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
16.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
5.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(472g)
Tłuszcz (g)
4.49
21.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
8.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
12.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.75
8.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
4.44
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.10
Cholesterol (mg)
59.16
279.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(472g)
Witamina A (µg (mcg))
96.35
454.77
Witamina B6 (mg)
0.32
1.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.29
Witamina C (mg)
3.75
17.69
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina E (mg)
0.43
2.01
Retinol (µg (mcg))
5.81
27.41
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Ryboflawina (mg)
0.11
0.52
Niacyna (mg)
3.63
17.12
Foliany (µg (mcg))
14.45
68.18
Beta karoten (µg (mcg))
898.49
4240.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(472g)
Sód (mg)
71.39
336.94
Potas (mg)
242.43
1144.29
Wapń (mg)
19.17
90.48
Fosfor (mg)
118.52
559.41
Magnez (mg)
19.08
90.08
Żelazo (mg)
0.57
2.67
Cynk (mg)
1.07
5.05
Miedź (mg)
0.06
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny flaków z kurczaka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaków z kurczaka

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
320 g
2 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.12
Za 320 g
Skrzydełko kurczaka
180 g
3 szt
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 180 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
30.50