Filet z indyka pieczony

Opublikowano: 30.09.2021 r., 13:21 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony filet z indyka
Filet z indyka pieczony
Filet z indyka pieczony może być podawany zarówno na obiad, jak i w postaci wędliny, na kanapki. Dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, a także na co dzień.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 80 min
95 kcal
Kcal w porcji
57 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Syrop z agawy (40 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na filet z indyka pieczony krok po kroku

Syrop z agawy wymieszaj z łyżką rozmarynu, 0,5 łyżeczki czosnku i po 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Wmasuj w mięso powstały sos.

Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 C, przez 70-80 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat filetu z indyka pieczonego

Filet z indyka pieczony to dobry pomysł na posiłek na święta lub na obiad z okazji urodzin, a także na obiad w zwykły dzień. Zaletą takiego udźca z piekarnika jest to, że można go pokroić w plastry takie grubości, jakiej chcesz. Na obiad mogą być grubsze, natomiast gdy chcesz użyć go jako wędliny do kanapek, to możesz ukroić cieńszy plasterek. Przepis na pieczony filet z indyka jest prosty i wykonasz go bez problemu. Potrzebny jest ci jedynie filet z indyka, oliwa z oliwek, syrop z agawy i przyprawy. Zarówno syrop, jak i przyprawy nadadzą mu wyjątkowego aromatu i smaku. Przyprawy najlepiej dobrać samodzielnie, zamiast korzystać z gotowych mieszanek, w których zwykle przeważa sól. Spośród przypraw do kurczaka świetnie pasuje czosnek z rozmarynem oraz oczywiście sól i pieprz. Zioła i przyprawy pozwalają na ograniczenie spożycia soli, która często jest używana w nadmiernych ilościach, a także mają działanie antyoksydacyjne, dlatego warto dodawać je tam, gdzie to tylko możliwe. Przyprawy mieszamy z oliwą i syropem i dokładnie nacieramy nimi mięso. Taka marynata idealnie komponuje się z mięsem z indyka. Potem już tylko musimy upiec mięso, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i gotowe. To jak długo piec zależy od wielkości kawałka mięsa. Średnio jest to około 70-80 minut, aby indyk był już soczysty i smaczny. Ten sprawdzony przepis na indyka z piekarnika pomoże ci przygotować pyszny i aromatyczny filet. Możesz podawać go z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżymi warzywami, aby uzyskać zbilansowany posiłek. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Dokładną instrukcję jak zrobić pieczony filet z indyka znajdziesz powyżej.

Alergeny w filecie z indyka pieczonym

Lista alergenów dla filetu z indyka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na filet z indyka pieczony

Wartości odżywcze filetu z indyka pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Pieczony filet z indyka to zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin. Ma niski indeks glikemiczny oraz jest bez glutenu i laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kcal)
168.28
95.92
Białko (g)
20.44
11.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany (g)
5.36
3.05
Węglowodany przyswajalne (g)
5.35
3.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.87
0.50
Fruktoza (g)
3.90
2.22
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz (g)
7.34
4.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
1.68
Cholesterol (mg)
46.49
26.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina A (µg (mcg))
4.95
2.82
Witamina B6 (mg)
0.73
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
1.18
0.68
Witamina C (mg)
1.19
0.68
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.10
Witamina E (mg)
0.84
0.48
Retinol (µg (mcg))
4.39
2.50
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.16
0.09
Niacyna (mg)
9.08
5.18
Foliany (µg (mcg))
8.25
4.70
Beta karoten (µg (mcg))
6.60
3.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód (mg)
65.30
37.22
Potas (mg)
234.54
133.69
Wapń (mg)
8.02
4.57
Fosfor (mg)
162.35
92.54
Magnez (mg)
23.75
13.54
Żelazo (mg)
0.70
0.40
Cynk (mg)
1.02
0.58
Miedź (mg)
0.04
0.03
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny filetu z indyka pieczonego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania filetu z indyka pieczonego

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Syrop z agawy
40 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
42.50