Farszynki mazurskie
- Ziemniaki późne (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Masło (50 g)
- Mleko 2% (50 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 szklanki (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na farszynki mazurskie krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w wodzie, a następnie ostudzić i poduś na puree.
Dodaj jajko, masło, mleko oraz skrobię ziemniaczaną.
Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz jedno jajko.
Na rękę weź odrobinę masy ziemniaczanej, rozgnieć ją na placek, na jego środek dodaj mięsny farsz, a całość zawiń.
Przygotowane porcję obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat farszynek mazurskich
Tradycyjne farszynki mazurskie nic innego jak pyszne kotleciki ziemniaczane z mięsno -jajeczny farszem, które w szybki i prosty sposób możesz przygotować w swoim domu.
Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej szczególnie powinny zwracać uwagę na ich ilość spożycia. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, że są one naturalnie bezglutenowe, dlatego będą korzystnym rozwiązaniem dla wszystkich osób z celiakię lub alergię na pszenice.
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na farszynki mazurskie i przekonaj się jak zrobić najlepsze danie obiadowe dla całej swojej rodziny.
Z pewnością przypadnie ono do gustu każdemu, ponieważ zawiera łatwo dostępne i tradycyjne składniki takie jak mięso oraz ziemniaki tylko przygotowane w innej formie zdecydowanie dużo ciekawszej.
Dodatkowo musisz przygotować takie składniki jak Cebula, Czosnek, jajko, masło, mleko, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana oraz olej rzepakowy.
Zatem, jak zrobić farszynki mazurskie? Ziemniaki ugotuj w wodzie a następnie ostudzić i poduś na puree. Dodaj jajko, masło, mleko oraz skrobię ziemniaczaną. Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz jedno jajko. Na rękę weź odrobinę masy ziemniaczanej, rozgnieć ją na placek, na jego środek dodaj mięsny farsz, a całość zawiń. Przygotowane porcję obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
Sam widzisz w jak prosty i szybki sposób, możesz przygotować ten pyszny obiad. Obserwując go, nie zapominaj o porcję świeżych warzyw. Postaw na świeżo przygotowaną surówkę bez dodatku majonezu lub warzywa gotowane na parze, lub wodzie. Zamiast bułki tartej do uzyskania pysznego i chrupkiego efektu możesz użyć także płatków kukurydzianych. Po usmażeniu ich na rozgrzanym oleju rzepakowym staną się rumiane i chrupiące co jeszcze bardziej zachęci do spożywania tej potrawy nie tylko dzieci, ale też dorosłych.
Będzie to najlepszy pomysł na posiłek obiadowy dla całej twojej rodziny.
Alergeny w farszynkach mazurskich
Lista alergenów dla farszynek mazurskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze farszynek mazurskich
O rodzaju mięsa mielonego możesz zadecydować sam.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.