Farsz do uszek

Opublikowano: 23.06.2022 r., 16:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do uszek w miseczce
Farsz do uszek
Farsz do uszek to doskonały pomysł na nadzienie do małych pierożków, które doskonale smakują z dodatkiem barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
457 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Przepis na farsz do uszek krok po kroku

Kapustą kiszoną włóż do sitka i opłucz pod chłodną wodą.

Następnie kapustę odciśnij, włóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj przez około 45 minut.

W czasie gotowania kapusty grzyby suszone namoczyć w szklance letniej wody przez około pół godziny. Po tym czasie grzyby gotuj do miękkości w wodzie której były moczone przez kolejne pół godziny, po tym czasie grzyby przecedź.

Ugotowaną kapustę przecedź na sicie, wyciśnij z niej nadmiar wody oraz drobno posiekaj.

Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plastry. Następnie przez masz je na gorącej patelni, aby wyparowała z nich woda.

Do pieczarek dodaj połowę oleju i podsmaż je oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na osobnej patelni na pozostałym oleju.

Pieczarki oraz przecedzone grzyby pokrój w drobne kawałki.

Na patelnie z cebulą dodaj grzyby oraz kapustę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Całość duś na patelni przez około 5 minut.

Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.

Jak oceniasz przepis na farsz do uszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat farszu do uszek

Farsz do uszek to dobry pomysł na smaczne danie świąteczne. Uszka to smaczne danie wigilijne, które doskonale smakują z dodatkiem barszczu czerwonego. Farsz do uszek to najlepszy sposób na włączenie do diety kapusty kiszonej i grzybów. Przepis na farsz do uszek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, leśne grzyby suszone, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz majeranek. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić farsz do uszek? Kapustą kiszoną włóż do sitka i opłucz pod chłodną wodą. Następnie kapustę odciśnij, włóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj przez około 45 minut. W czasie gotowania kapusty grzyby suszone namoczyć w szklance letniej wody przez około pół godziny. Po tym czasie grzyby gotuj do miękkości, w której wodzie były moczone przez kolejne pół godziny, po tym czasie grzyby przecedź. Ugotowaną kapustę przecedź na sicie, wyciśnij z niej nadmiar wody oraz drobno posiekaj. Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plastry. Następnie przez masz je na gorącej patelni, aby wyparowała z nich woda. Do pieczarek dodaj połowę oleju i podsmaż je oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na osobnej patelni na pozostałym oleju. Pieczarki oraz przecedzone grzyby pokrój w drobne kawałki. Na patelnie z cebulą dodaj grzyby oraz kapustę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość duś na patelni przez około 5 minut. Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując uszka z pysznym nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych to doskonałe danie wigilijne, które doskonale smakuje z dodatkiem barszczu czerwonego. Dobry farsz z kapusty i grzybów świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do krokietów.

Alergeny w farszu do uszek

Lista alergenów dla farszu do uszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do uszek

Wartości odżywcze farszu do uszek

na 100g gotowej potrawy

Farsz do uszek to doskonały pomysł na wykorzystanie w kuchni kapusty oraz grzybów. Farsz stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie w pływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
83.15
457.31
Białko (g)
3.02
16.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
6.55
36.03
Węglowodany przyswajalne (g)
3.67
20.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.88
15.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
5.38
29.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
2.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.91
27.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
18.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
8.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
0.34
1.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.93
38.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.89
15.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
230.60
1268.32
Potas (mg)
214.57
1180.13
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.17
77.95
Żelazo (mg)
1.19
6.56
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do uszek 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do uszek

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Pieczarki
500 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
41.00