Farsz do uszek
- Kapusta kiszona (400 g)
- Suszone grzyby (50 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na farsz do uszek krok po kroku
Kapustą kiszoną włóż do sitka i opłucz pod chłodną wodą.
Następnie kapustę odciśnij, włóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj przez około 45 minut.
W czasie gotowania kapusty grzyby suszone namoczyć w szklance letniej wody przez około pół godziny. Po tym czasie grzyby gotuj do miękkości w wodzie której były moczone przez kolejne pół godziny, po tym czasie grzyby przecedź.
Ugotowaną kapustę przecedź na sicie, wyciśnij z niej nadmiar wody oraz drobno posiekaj.
Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plastry. Następnie przez masz je na gorącej patelni, aby wyparowała z nich woda.
Do pieczarek dodaj połowę oleju i podsmaż je oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na osobnej patelni na pozostałym oleju.
Pieczarki oraz przecedzone grzyby pokrój w drobne kawałki.
Na patelnie z cebulą dodaj grzyby oraz kapustę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Całość duś na patelni przez około 5 minut.
Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat farszu do uszek
Farsz do uszek to dobry pomysł na smaczne danie świąteczne. Uszka to smaczne danie wigilijne, które doskonale smakują z dodatkiem barszczu czerwonego. Farsz do uszek to najlepszy sposób na włączenie do diety kapusty kiszonej i grzybów. Przepis na farsz do uszek jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania farszu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, leśne grzyby suszone, pieczarki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz majeranek. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić farsz do uszek? Kapustą kiszoną włóż do sitka i opłucz pod chłodną wodą. Następnie kapustę odciśnij, włóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj przez około 45 minut. W czasie gotowania kapusty grzyby suszone namoczyć w szklance letniej wody przez około pół godziny. Po tym czasie grzyby gotuj do miękkości, w której wodzie były moczone przez kolejne pół godziny, po tym czasie grzyby przecedź. Ugotowaną kapustę przecedź na sicie, wyciśnij z niej nadmiar wody oraz drobno posiekaj. Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plastry. Następnie przez masz je na gorącej patelni, aby wyparowała z nich woda. Do pieczarek dodaj połowę oleju i podsmaż je oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na osobnej patelni na pozostałym oleju. Pieczarki oraz przecedzone grzyby pokrój w drobne kawałki. Na patelnie z cebulą dodaj grzyby oraz kapustę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość duś na patelni przez około 5 minut. Gotowy farsz wykorzystaj do przygotowania uszek.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.
Podsumowując uszka z pysznym nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych to doskonałe danie wigilijne, które doskonale smakuje z dodatkiem barszczu czerwonego. Dobry farsz z kapusty i grzybów świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do krokietów.
Alergeny w farszu do uszek
Lista alergenów dla farszu do uszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do uszek
Wartości odżywcze farszu do uszek
Farsz do uszek to doskonały pomysł na wykorzystanie w kuchni kapusty oraz grzybów. Farsz stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie w pływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.