Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na eskalopki drobiowe krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski i delikatnie rozbij je dłonią.

Dopraw solą i pieprzem.

Obtocz w mace pszennej.

Roztrzep jajko w misce i obtocz mięso.

Panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż mięso przez 5-6 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój na połówki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Wlej śmietankę kremówkę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper i dodaj do sosu.

Eskalopki z sosem pieczarkowym podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Eskalopki drobiowe podane z dodatkiem ryżu i surówki ze świeżych warzyw na białym talerzu.
Eskalopki drobiowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - eskalopki drobiowe

W skrócie
Kalorii w porcji
767 kcal
Wielkość
jednej porcji
430 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze eskalopków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Eskalopki drobiowe to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Eskalopki są dość kaloryczne i nie powinny w dużych ilościach spożywać ich osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
178.43
767.23
Białko (g)
11.54
49.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
10.76
46.29
Węglowodany przyswajalne (g)
10.03
43.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
3.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
9.76
41.97
Tłuszcze nasycone (g)
7.37
31.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
10.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
7.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.94
240.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
51.86
222.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.17
9.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.82
201.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.08
21.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.74
114.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
79.54
342.01
Potas (mg)
234.76
1009.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.12
103.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
125.63
540.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.17
82.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
4.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
2.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eskalopków drobiowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eskalopkach drobiowych

Lista alergenów dla eskalopków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat eskalopków drobiowych

Eskalopki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Eskalopki są bardzo delikatne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu lub podane z ziemniakami. Eskalopki można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepiej z polędwicy. Przepis na eskalopki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, masło klarowane, śmietana kremówka, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, jajko, bułka tarta.

Jak zrobić eskalopki drobiowe? Pierś z kurczaka pokrój w paski i delikatnie rozbij je dłonią. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mace pszennej. Roztrzep jajko w misce i obtocz mięso. Panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż mięso przez 5-6 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Wlej śmietankę kremówkę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper i dodaj do sosu. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując Najlepsze eskalopki przygotować można także z warzywami. Kurczak w cieście świetnie sprawdzi się z chlebem podany na zimno. Pyszne eskalopki sprawdzą się na obiad. Najlepsze eskalopki przygotujesz z dobrej jakości mięsa drobiowego. Eskalopki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepiej odgrzać je w sosie.

Szacunkowy koszt przygotowania eskalopków drobiowych

Koszt składników
73.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Pieczarki
500 g
15 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Masło klarowane
120 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
73.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na eskalopki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób