Przepis na eskalopki drobiowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka pokrój w paski i delikatnie rozbij je dłonią.

Dopraw solą i pieprzem.

Obtocz w mace pszennej.

Roztrzep jajko w misce i obtocz mięso.

Panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż mięso przez 5-6 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój na połówki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Wlej śmietankę kremówkę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Posiekaj koper i dodaj do sosu.

Eskalopki z sosem pieczarkowym podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Eskalopki drobiowe podane z dodatkiem ryżu i surówki ze świeżych warzyw na białym talerzu.
Eskalopki drobiowe
Koszt przygotowania dania
54.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
767 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Eskalopki drobiowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o eskalopkach drobiowych

Eskalopki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Eskalopki są bardzo delikatne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu lub podane z ziemniakami. Eskalopki można przygotować także z mięsa wieprzowego, najlepiej z polędwicy. Przepis na eskalopki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, cebula, pieczarki, masło klarowane, śmietana kremówka, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, jajko, bułka tarta.

Jak zrobić eskalopki drobiowe? Pierś z kurczaka pokrój w paski i delikatnie rozbij je dłonią. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mace pszennej. Roztrzep jajko w misce i obtocz mięso. Panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż mięso przez 5-6 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Wlej śmietankę kremówkę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Posiekaj koper i dodaj do sosu. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując Najlepsze eskalopki przygotować można także z warzywami. Kurczak w cieście świetnie sprawdzi się z chlebem podany na zimno. Pyszne eskalopki sprawdzą się na obiad. Najlepsze eskalopki przygotujesz z dobrej jakości mięsa drobiowego. Eskalopki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepiej odgrzać je w sosie.

Wartości odżywcze eskalopków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
178.43 kcal
767.23 kcal
Białko
11.54 g
49.60 g

Węglowodany w eskalopkach drobiowych

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
10.76 g
46.29 g
Węglowodany przyswajalne
10.03 g
43.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
3.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
9.76 g
41.97 g
Tłuszcze nasycone
7.37 g
31.68 g
Tłuszcze nienasycone
2.39 g
10.29 g
Tłuszcze jednonasycone
1.79 g
7.71 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
2.58 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
55.94 mg
240.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na eskalopki drobiowe

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
51.86 µg (mcg)
222.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.36 mg
1.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.17 mg
9.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
46.82 µg (mcg)
201.33 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
5.08 mg
21.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
26.74 µg (mcg)
114.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eskalopki drobiowe

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
79.54 mg
342.01 mg
Potas
234.76 mg
1009.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
24.12 mg
103.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
125.63 mg
540.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
19.17 mg
82.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
4.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
2.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eskalopków drobiowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eskalopkach drobiowych

Lista alergenów dla eskalopków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania eskalopków drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Pieczarki
500 g
15 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Masło klarowane
120 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
73.80
Jak oceniasz przepis na eskalopki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób