Przepis na eklerki z budyniem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
aromat śmietankowy, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, miska

Przygotuj ciasto: w garnku zagotuj 250 mililitrów wody z 125 gramami masła. Dodaj mąkę pszenną. Ciągle mieszając gotuj na średnim ogniu aż powstanie gładka, łatwo odchodząca od garnka masa. Wystudź masę. Dodaj do niej jajka i zmiksuj.

Przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski o długości 7-10 cm. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Wystudź.

Przygotuj krem: żółtka roztrzep z odrobiną mleka, mąką ziemniaczaną i aromatem śmietankowym. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej masę z żółtek do mleka i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając. Wystudź masę. 250 gram masła ubij na biało, dodawaj porcjami masę budyniową cały czas miksując. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Eklery przekrój wzdłuż, wyciskaj masę budyniową na spód ciasta, przykryj drugą połówką.

Dekoruj rozpuszczoną czekoladą gorzką z 20 gramami masła.

Odstaw do lodówki na 4 godziny.

Eklerki z budyniem podane na czarnej desce. Udekorowane są czekoladą.
Eklerki z budyniem
Koszt przygotowania dania
28.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
625 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Eklerki z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o eklerkach z budyniem

Eklerki z budyniem to doskonała alternatywa dla gotowych wyrobów cukierniczych. Eklerki kupowane przez nas w cukierni bardzo często mają dodatki sztucznych barwników czy konserwantów żywności. Dlatego warto przygotować te pyszne łakocie w domowym zaciszu. Przepis na eklerki z budyniem jest dość prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Do sporządzenia eklerów będą potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, cukier, mąka ziemniaczana, laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić eklerki z budyniem? Na początku musisz przygotować ciasto parzone takie samo jak na karpatkę. W garnku zagotuj masło i wodę, wsyp mąkę i ucieraj do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od garnka. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie wbij do niego jajka i zmiksuj do powstania jasnej, gładkiej masy. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj paski długości 7-10 centymetrów. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut. Wystudź po upieczeniu. W między czasie przygotuj krem budyniowy. Możesz użyć gotowy budyń śmietankowy lub ugotować domowy z naszego przepisu. Żółtka roztrzep z odrobiną mleka, aromatem śmietankowym i mąką ziemniaczaną. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj do niego masę z żółtek. Gotuj na małym ogniu, aby masa nie przywarła do dna cały czas mieszając. Wystudź masę. W misce ubij ciepłe masło na biało, dodawaj porcjami budyń cały czas miksując. Upieczone wcześniej eklerki przetnij nożem wzdłuż, masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na spód eklerka. Przykryj masę wierzchem z ciasta. Eklerki udekoruj roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną masła. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Podsumowując pomysł na domowe eklerki jest prosty do wykonania. Ciasto na eklerki z budyniem jest ciastem parzonym identycznym jak na karpatkę. Eklerki sprawdzą się jako dodatek do kawy, deser na okazjonalnych kolacjach, jak również słodkie śniadanie dla dzieci do szkoły.

Wartości odżywcze eklerków z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
312.92 kcal
625.84 kcal
Białko
5.94 g
11.88 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w eklerkach z budyniem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
23.02 g
46.05 g
Węglowodany przyswajalne
22.50 g
45.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
22.35 g
44.71 g
Tłuszcze nasycone
14.51 g
29.01 g
Tłuszcze nienasycone
7.85 g
15.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.67 g
13.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
2.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na eklerki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.40 mg
Niacyna
1.00 mg
2.00 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eklerki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
36.41 mg
72.83 mg
Potas
144.84 mg
289.69 mg
Wapń
69.29 mg
138.59 mg
Fosfor
118.37 mg
236.75 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
21.02 mg
42.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
1.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny eklerków z budyniem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eklerkach z budyniem

Lista alergenów dla eklerków z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania eklerków z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na eklerki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób