Przepis na eklerki z budyniem krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat śmietankowy, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, miska

Przygotuj ciasto: w garnku zagotuj 250 mililitrów wody z 125 gramami masła. Dodaj mąkę pszenną. Ciągle mieszając gotuj na średnim ogniu aż powstanie gładka, łatwo odchodząca od garnka masa. Wystudź masę. Dodaj do niej jajka i zmiksuj.

Przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski o długości 7-10 cm. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Wystudź.

Przygotuj krem: żółtka roztrzep z odrobiną mleka, mąką ziemniaczaną i aromatem śmietankowym. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej masę z żółtek do mleka i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając. Wystudź masę. 250 gram masła ubij na biało, dodawaj porcjami masę budyniową cały czas miksując. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Eklery przekrój wzdłuż, wyciskaj masę budyniową na spód ciasta, przykryj drugą połówką.

Dekoruj rozpuszczoną czekoladą gorzką z 20 gramami masła.

Odstaw do lodówki na 4 godziny.

Eklerki z budyniem podane na czarnej desce. Udekorowane są czekoladą.
Eklerki z budyniem
Koszt przygotowania dania
28.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
625 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Eklerki z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o eklerkach z budyniem

Eklerki z budyniem to doskonała alternatywa dla gotowych wyrobów cukierniczych. Eklerki kupowane przez nas w cukierni bardzo często mają dodatki sztucznych barwników czy konserwantów żywności. Dlatego warto przygotować te pyszne łakocie w domowym zaciszu. Przepis na eklerki z budyniem jest dość prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Do sporządzenia eklerów będą potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, cukier, mąka ziemniaczana, laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić eklerki z budyniem? Na początku musisz przygotować ciasto parzone takie samo jak na karpatkę. W garnku zagotuj masło i wodę, wsyp mąkę i ucieraj do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od garnka. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie wbij do niego jajka i zmiksuj do powstania jasnej, gładkiej masy. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj paski długości 7-10 centymetrów. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut. Wystudź po upieczeniu. W między czasie przygotuj krem budyniowy. Możesz użyć gotowy budyń śmietankowy lub ugotować domowy z naszego przepisu. Żółtka roztrzep z odrobiną mleka, aromatem śmietankowym i mąką ziemniaczaną. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj do niego masę z żółtek. Gotuj na małym ogniu, aby masa nie przywarła do dna cały czas mieszając. Wystudź masę. W misce ubij ciepłe masło na biało, dodawaj porcjami budyń cały czas miksując. Upieczone wcześniej eklerki przetnij nożem wzdłuż, masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na spód eklerka. Przykryj masę wierzchem z ciasta. Eklerki udekoruj roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną masła. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Podsumowując pomysł na domowe eklerki jest prosty do wykonania. Ciasto na eklerki z budyniem jest ciastem parzonym identycznym jak na karpatkę. Eklerki sprawdzą się jako dodatek do kawy, deser na okazjonalnych kolacjach, jak również słodkie śniadanie dla dzieci do szkoły.

Wartości odżywcze eklerków z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
312.92 kcal
625.84 kcal
Białko
5.94 g
11.88 g

Węglowodany w eklerkach z budyniem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
23.02 g
46.05 g
Węglowodany przyswajalne
22.50 g
45.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
1.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
22.35 g
44.71 g
Tłuszcze nasycone
14.51 g
29.01 g
Tłuszcze nienasycone
7.85 g
15.70 g
Tłuszcze jednonasycone
6.67 g
13.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
2.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
155.07 mg
310.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na eklerki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
190.52 µg (mcg)
381.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.94 µg (mcg)
1.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.76 mg
1.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
186.78 µg (mcg)
373.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.40 mg
Niacyna
1.00 mg
2.00 mg
Foliany
33.49 µg (mcg)
66.98 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
40.99 µg (mcg)
81.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eklerki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
36.41 mg
72.83 mg
Potas
144.84 mg
289.69 mg
Wapń
69.29 mg
138.59 mg
Fosfor
118.37 mg
236.75 mg
Magnez
21.02 mg
42.04 mg
Żelazo
1.42 mg
2.83 mg
Cynk
0.73 mg
1.45 mg
Miedź
0.11 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny eklerków z budyniem 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eklerkach z budyniem

Lista alergenów dla eklerków z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania eklerków z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
400 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na eklerki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób