Eklerki z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (700 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (150 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na eklerki z budyniem krok po kroku
Przygotuj ciasto: w garnku zagotuj 250 mililitrów wody z 125 gramami masła. Dodaj mąkę pszenną. Ciągle mieszając gotuj na średnim ogniu aż powstanie gładka, łatwo odchodząca od garnka masa. Wystudź masę. Dodaj do niej jajka i zmiksuj.
Przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski o długości 7-10 cm. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Wystudź.
Przygotuj krem: żółtka roztrzep z odrobiną mleka, mąką ziemniaczaną i aromatem śmietankowym. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej masę z żółtek do mleka i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając. Wystudź masę. 250 gram masła ubij na biało, dodawaj porcjami masę budyniową cały czas miksując. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Eklery przekrój wzdłuż, wyciskaj masę budyniową na spód ciasta, przykryj drugą połówką.
Dekoruj rozpuszczoną czekoladą gorzką z 20 gramami masła.
Odstaw do lodówki na 4 godziny.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat eklerków z budyniem
Eklerki z budyniem to doskonała alternatywa dla gotowych wyrobów cukierniczych. Eklerki kupowane przez nas w cukierni bardzo często mają dodatki sztucznych barwników czy konserwantów żywności. Dlatego warto przygotować te pyszne łakocie w domowym zaciszu. Przepis na eklerki z budyniem jest dość prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia cukierniczego aby je przygotować. Do sporządzenia eklerów będą potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, cukier, mąka ziemniaczana, laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić eklerki z budyniem? Na początku musisz przygotować ciasto parzone takie samo jak na karpatkę. W garnku zagotuj masło i wodę, wsyp mąkę i ucieraj do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od garnka. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie wbij do niego jajka i zmiksuj do powstania jasnej, gładkiej masy. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj paski długości 7-10 centymetrów. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut. Wystudź po upieczeniu. W między czasie przygotuj krem budyniowy. Możesz użyć gotowy budyń śmietankowy lub ugotować domowy z naszego przepisu. Żółtka roztrzep z odrobiną mleka, aromatem śmietankowym i mąką ziemniaczaną. W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj do niego masę z żółtek. Gotuj na małym ogniu, aby masa nie przywarła do dna cały czas mieszając. Wystudź masę. W misce ubij ciepłe masło na biało, dodawaj porcjami budyń cały czas miksując. Upieczone wcześniej eklerki przetnij nożem wzdłuż, masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na spód eklerka. Przykryj masę wierzchem z ciasta. Eklerki udekoruj roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną masła. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Podsumowując pomysł na domowe eklerki jest prosty do wykonania. Ciasto na eklerki z budyniem jest ciastem parzonym identycznym jak na karpatkę. Eklerki sprawdzą się jako dodatek do kawy, deser na okazjonalnych kolacjach, jak również słodkie śniadanie dla dzieci do szkoły.
Alergeny w eklerkach z budyniem
Lista alergenów dla eklerków z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze eklerków z budyniem
Domowej roboty eklerki są alternatywą dla gotowych wyrobów cukierniczych. Zawierają mniej dodatków do żywności i konserwantów. Pamiętaj jednak, że są wyrobem wysokokalorycznym, powinny występować w naszej diecie nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.