Drożdżówki z truskawkami
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
- Mleko 2% - 300 ml do ciasta i 400 ml do budyniu (700 ml)
- Drożdże świeże (30 g)
- Cukier - 50 g do kruszonki, 30 g do budyniu i 50 g do ciasta (130 g)
- Jajko (3 szt.)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Truskawki (300 g)
- Masło (50 g)
Przepis na drożdżówki z truskawkami krok po kroku
Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml rozmieszaj budyń z 30 g cukru. Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i szybko mieszaj, żeby nie powstały grudki.
Resztę mleka lekko podgrzej i dodaj do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.
W misce wymieszaj mąkę z resztą cukru na ciasto.
Dodaj do miski wyrośnięty zaczyn, 2 jajka i dobrze wyrób ciasto.
Podziel je na mniejsze kawałki i uformuj kuleczki. Spłaszcz kulki i na środku połóż budyń oraz truskawki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosły.
Z reszty cukru, mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Roztrzep jajko z 3 łyżkami wody.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w 180 C przez 20 minut.
Po tym czasie wyłącz i uchyl piekarnik i zostaw bułeczki na 5 minut.
-
Tarta z truskawkami
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Placki na maślance
-
Ryż z truskawkami
-
Koktajl z truskawek
-
Pancakes fit
-
Placki z truskawkami
-
Brownie z truskawkami
-
Naleśniki z truskawkami
-
Bułeczki z truskawkami
-
Deser z kaszy manny
-
Owsianka z truskawkami
-
Placuszki z truskawkami
-
Racuchy z truskawkami
-
Omlet z truskawkami
-
Smoothie truskawkowe
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Śniadanie z truskawkami
Więcej informacji na temat drożdżówek z truskawkami
Przepis na drożdżówki z truskawkami z kruszonką to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem z truskawek z budyniem. Jest idealne dla miłośników słodkich wypieków z owocami i kruszonką.
Jest to sprawdzony przepis na domowe drożdżówki, które nadziane są truskawkami z budyniem i upieczone z kruszonką na wierzchu. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub dać do szkoły dla dzieci, ale pamiętaj, żeby takie drugie śniadania czy desery występowały tylko od czasu do czasu, ze względu na zawarty w nich cukier i użytą białą mąkę.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Dodatkowo oczywiście truskawek i budyniu. Zaczynamy od ugotowania budyniu, ponieważ musi on wystygnąć. Następnie bierzemy się za zrobienie rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem lub kładziemy papier do pieczenia. Truskawki myjemy i kroimy w połówki lub ćwiartki, zależnie jakie są duże. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Każdą kulkę spłaszczamy, nakładamy na nią truskawki oraz budyń i zawijamy. Drożdżówki z truskawkami przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest ona niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte drożdżówki i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od wielkości bułeczek pieczemy je około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz już bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są gotowe i możesz wyjąć je z piekarnika. Możesz podawać je z twarożkiem oraz szklanką mleka.
Alergeny w drożdżówkach z truskawkami
Lista alergenów dla drożdżówek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami mają wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając cukier na słodzik, a białą mąkę na pełnoziarnistą.
Energia i białka
(67g)
Węglowodany
(67g)
Tłuszcze
(67g)
Witaminy
(67g)
Składniki mineralne
(67g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.