Drożdżówki z dżemem

Opublikowano: 25.08.2021 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie drożdżówki z dżemem
Drożdżówki z dżemem
Drożdżówki z dżemem to doskonała propozycja na słodkie śniadanie czy przekąskę do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na te pyszne słodkie bułeczki.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 20 min
501 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (650 g)
  • Masło (60 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na drożdżówki z dżemem krok po kroku

W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, drożdże oraz cukier. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 120 minut.

Gotowe ciasto podziel na 12 równych części. Formuj okrągłe bułki. Na środku ciasta szklanką zrób wgłębienie na dżem.

Przygotowane wgłębienie wypełnij dżemem.

Brzegi drożdżówki posmaruj jajkiem ubitym z mlekiem.

Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

Gotowe bułki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek z dżemem

Drożdżówki z dżemem to doskonała propozycja na własnoręcznie przygotowane smaczne słodkie śniadanie. Przepis na drożdżówki z dżemem nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia cukierniczego. Do przygotowania tego przepisu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, mleko, drożdże, cukier oraz dżem truskawkowy najlepiej domowej roboty.

Jak zrobić drożdżówki z dżemem? Najpierw musisz przygotować ciasto drożdżowe. W misce umieść mąkę pszenną, dodaj ciepłe mleko, cukier, roztopione masło i drożdże. Wyrabiaj ciasto aż uzyska gładką jednolitą teksturę. Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na 120 minut. Przykryj czystą ściereczką, aby zapobiec wysychaniu ciasta. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na 12 równych części. Formuj okrągłe bułeczki. Wgłębienie na dżem wykonaj szklanką, przyciskając ciasto na środku. Wgłębienie powinno być na tyle duże aby dżem nie miał możliwości wypłynąć podczas pieczenia. W zagłębienie nakładaj po łyżce dżemu. Tak przygotowane drożdżówki upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Nada im to złotego koloru. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.

Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Domowy dżem truskawkowy jest źródłem witaminy C w najczystszej postaci. Pełen jest substancji przeciwutleniających, które zapobiegają rozwojowi nowotworów oraz zwalczają działanie wolnych rodników. Zawiera także pokaźne ilości potasu oraz pektyn wspomagających pracę jelit.

Podsumowując pyszne domowe drożdżówki wspaniale pasują na śniadanie dla dzieci. Znajdą się na nie chętni również wśród dorosłych. Któż z nas nie lubi drożdżówki podanej z ciepłym kakao. Dżem truskawkowy połączony z mięciutką drożdżówką przypomina czasy beztroskiego dzieciństwa.

Alergeny w drożdżówkach z dżemem

Lista alergenów dla drożdżówek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki z dżemem to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Domowe wypieki nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
250.51
501.01
Białko (g)
8.03
16.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
42.92
85.85
Węglowodany przyswajalne (g)
42.50
84.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.40
10.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.84
7.68
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
3.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Tiamina (mg)
0.50
0.99
Ryboflawina (mg)
0.29
0.58
Niacyna (mg)
3.31
6.63
Foliany (µg (mcg))
90.73
181.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
18.47
36.93
Potas (mg)
128.88
257.76
Wapń (mg)
45.97
91.93
Fosfor (mg)
101.84
203.67
Magnez (mg)
21.52
43.04
Żelazo (mg)
2.64
5.27
Cynk (mg)
0.92
1.84
Miedź (mg)
0.10
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z dżemem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek z dżemem

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
650 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 650 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
24.00