Przepis na domowy budyń krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
garnek, miseczki

Do małego garnka wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier i dodaj żółtka. Dokładnie wymieszaj.

Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając.

Postaw na ogniu i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka.

Gdy masa zgęstnieje, zwiększ ogień i zagotuj, po czym odstaw z ognia i przełóż do miseczek.

domowy budyń
domowy budyń
Koszt przygotowania dania
6.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
392 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Domowy budyń - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o domowym budyniu

Domowy budyń na mleku to pyszny deser dla dzieci i nie tylko. Z pewnością wielu z nas, jego smak przypomni beztroskie czasy dzieciństwa. Przepis na domowy budyń jest niezwykle prosty i na pewno poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest o wiele bardziej skomplikowane, ani czasochłonne w porównaniu z gotowymi, sklepowymi budyniami z proszku. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowy budyń śmietankowy, aby był naprawdę najlepszy i dobry na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pyszny przepis. Do przygotowania budyniu potrzebujesz mąki ziemniaczanej, cukru, żółtek jaj oraz mleka. Cukier warto jednak zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, dzięki czemu domowy budyń będzie miał mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny. Możesz też przygotować budyń całkowicie bez cukru. Będzie więc zdecydowanie zdrowszy i odpowiedniejszy dla dzieci i osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Standardowo budyń przygotowuje się na mleku krowim, nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu by wykorzystać zamiast niego dowolne mleko roślinne (na przykład sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe). W każdym wydaniu budyń będzie niezwykle smaczny. Pamiętaj jednak, aby wybierać to wzbogacone w wapń i witaminę B12, aby zmniejszyć ryzyko niedoborów. Domowy budyń świetnie sprawdzi się na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Warto podawać go ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami, borówkami, jagodami, brzoskwiniami, które idealnie komponują się smakiem. Domowy budyń najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, dlatego raczej nie warto przygotowywać go za jednym razem w większych ilościach – po dłuższym czasie może niekorzystnie zmienić się jego konsystencja. Przygotowanie budyniu nie powinno zajść Ci więcej niż 20 minut, dlatego warto przygotowywać go na świeżo. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić budyń domowy, ile cukru, mąki i mleka należy dodać, aby miał najlepszy smak i konsystencję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Na pewno będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Wartości odżywcze domowego budyniu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
122.70 kcal
392.63 kcal
Białko
4.77 g
15.28 g

Węglowodany w domowym budyniu

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
15.49 g
49.57 g
Węglowodany przyswajalne
15.22 g
48.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
4.69 g
15.00 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
7.68 g
Tłuszcze nienasycone
2.29 g
7.32 g
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
5.52 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.80 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
137.58 mg
440.24 mg

Witaminy w przepisie na domowy budyń

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
109.06 µg (mcg)
348.99 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.65 µg (mcg)
2.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.32 mg
1.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.49 µg (mcg)
4.76 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
1.11 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
107.85 µg (mcg)
345.12 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.78 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
20.35 µg (mcg)
65.12 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
12.94 µg (mcg)
41.41 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na domowy budyń

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
37.91 mg
121.31 mg
Potas
179.21 mg
573.48 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
114.09 mg
365.09 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
132.94 mg
425.41 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
12.65 mg
40.48 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
1.27 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
2.01 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowego budyniu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w domowym budyniu

Lista alergenów dla domowego budyniu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania domowego budyniu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier waniliowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
17.20
Jak oceniasz przepis na domowy budyń
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób