Przepis na domowy budyń krok po kroku
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g 3 łyżki
- Cukier 30 g 3 łyżki
- Żółtko jajka 4 szt.
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
- Cukier waniliowy 20 g 2 łyżki
Do małego garnka wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier i dodaj żółtka. Dokładnie wymieszaj.
Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając.
Postaw na ogniu i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka.
Gdy masa zgęstnieje, zwiększ ogień i zagotuj, po czym odstaw z ognia i przełóż do miseczek.
-
Naleśniki
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Bułeczki z serem
-
Knedliczki
-
Zupa klopsowa
-
Racuchy bez drożdży
-
Pyry z gzikiem
-
Naleśniki z bananami
-
Placuszki serowe
-
Frytki stekowe
-
Kolacja dla dzieci

(liczba kalorii)
Domowy budyń - cechy przepisu
Więcej o domowym budyniu
Domowy budyń na mleku to pyszny deser dla dzieci i nie tylko. Z pewnością wielu z nas, jego smak przypomni beztroskie czasy dzieciństwa. Przepis na domowy budyń jest niezwykle prosty i na pewno poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest o wiele bardziej skomplikowane, ani czasochłonne w porównaniu z gotowymi, sklepowymi budyniami z proszku. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowy budyń śmietankowy, aby był naprawdę najlepszy i dobry na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pyszny przepis. Do przygotowania budyniu potrzebujesz mąki ziemniaczanej, cukru, żółtek jaj oraz mleka. Cukier warto jednak zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, dzięki czemu domowy budyń będzie miał mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny. Możesz też przygotować budyń całkowicie bez cukru. Będzie więc zdecydowanie zdrowszy i odpowiedniejszy dla dzieci i osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Standardowo budyń przygotowuje się na mleku krowim, nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu by wykorzystać zamiast niego dowolne mleko roślinne (na przykład sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe). W każdym wydaniu budyń będzie niezwykle smaczny. Pamiętaj jednak, aby wybierać to wzbogacone w wapń i witaminę B12, aby zmniejszyć ryzyko niedoborów. Domowy budyń świetnie sprawdzi się na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Warto podawać go ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami, borówkami, jagodami, brzoskwiniami, które idealnie komponują się smakiem. Domowy budyń najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, dlatego raczej nie warto przygotowywać go za jednym razem w większych ilościach – po dłuższym czasie może niekorzystnie zmienić się jego konsystencja. Przygotowanie budyniu nie powinno zajść Ci więcej niż 20 minut, dlatego warto przygotowywać go na świeżo. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić budyń domowy, ile cukru, mąki i mleka należy dodać, aby miał najlepszy smak i konsystencję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Na pewno będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Wartości odżywcze domowego budyniu
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w domowym budyniu
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na domowy budyń
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na domowy budyń
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w domowym budyniu
Lista alergenów dla domowego budyniu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%