Przepis na domową nutellę krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender, miska, szklana miska

Orzechy podpraż na rozgrzanej patelni, następnie obierz je ze skórek.

Obrane orzechy blenduj blenderem przez około 8-10 minut (do momentu uzyskania płynnej pasty z grudkami).

Czekolad rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy orzechowej.

Do miski z masą orzechową i czekolad dodaj pozostałe składniki i miksuj je przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej masy.

Gotową nutellę pozostaw w temperaturze do ostygnięcia i stężenia.

Nutellę możesz przechowywać w lodówce, jednak może stać się twarda (czekolada za bardzo zwiąże masę).

Domowa nutella podana w małej miseczce. Obok niej znajdują się orzechy laskowe.
Domowa nutella
Koszt przygotowania dania
33.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
44

Domowa nutella - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o domowej nutelli

Domowa nutella to pyszny krem z czekolady i z orzechów laskowych. Krem czekoladowo-orzechowy możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, lodów oraz jako krem do wielu rodzajów ciast. Przepis na domową nutellę jest prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby wykonać przepis. Składniki potrzebne do przygotowania kremu domowej roboty to orzechy laskowe, czekolada mleczna i deserowa, kakao, cukier puder, olej kokosowy i sól.

Jak zrobić domową nutellę? Orzechy upraż na patelni, następnie obierz ze skórki. Obrane orzechy zblenduj do momentu uzyskania płynnej pasty z grudkami. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj je do masy orzechowej. Do masy orzechowej dodaj pozostałe składniki i zblenduj do momentu uzyskania jednolitej, idealnej masy. Gotową masę na krem czekoladowy pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Nutellę możesz przechowywać w lodówce, jednak może stać się twarda, ponieważ czekolada za bardzo zwiążę masę.

Orzechy laskowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości. Nie bez powodu, zmniejsza ona wytwarzanie wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo orzechy laskowe to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe zawierają również spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze naszej krwi.

Podsumowując nasza domowa nutella z olejem kokosowym to zdrowa wersja klasycznego kremu ze sklepu. Nutella jest bardzo czekoladowa i nadaje się jako dodatek do kanapek, gofrów, naleśników, lodów i ciast. Uwielbiana jest przez dzieci i dorosłych. Domową nutellę mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i o niskim indeksie glikemicznym. Krem z orzechów laskowych i czekolady idealnie nada się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub kiedy chcemy podać dzieciom zdrową, słodką przekąskę.

Wartości odżywcze domowej nutelli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
571.17 kcal
285.58 kcal
Białko
14.10 g
7.05 g

Węglowodany w domowej nutelli

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
42.35 g
21.17 g
Węglowodany przyswajalne
35.87 g
17.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.47 g
3.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
43.23 g
21.62 g
Tłuszcze nasycone
17.67 g
8.84 g
Tłuszcze nienasycone
25.56 g
12.78 g
Tłuszcze jednonasycone
21.71 g
10.86 g
Tłuszcze wielonasycone
3.85 g
1.92 g
Cholesterol
9.20 mg
4.60 mg

Witaminy w przepisie na domową nutellę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
24.00 µg (mcg)
12.00 µg (mcg)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
6.23 mg
3.11 mg
Retinol
23.60 µg (mcg)
11.80 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.09 mg
Niacyna
0.94 mg
0.47 mg
Beta karoten
4.40 µg (mcg)
2.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na domową nutellę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
30.70 mg
15.35 mg
Potas
471.80 mg
235.90 mg
Wapń
125.63 mg
62.82 mg
Fosfor
223.67 mg
111.83 mg
Magnez
107.03 mg
53.52 mg
Żelazo
3.29 mg
1.65 mg
Cynk
2.13 mg
1.06 mg
Miedź
1.02 mg
0.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej nutelli 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w domowej nutelli

Lista alergenów dla domowej nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Czekolada deserowa

Cena przygotowania domowej nutelli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
300 g
13.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Czekolada mleczna
150 g
3.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 150 g
Czekolada deserowa
150 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Cukier puder
75 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Olej kokosowy
50 ml
9.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 50 ml
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na domową nutellę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób