Domowa nutella
- Orzechy laskowe (300 g)
- Czekolada mleczna (150 g)
- Czekolada deserowa (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (25 g)
- Cukier puder (75 g)
- Olej kokosowy (50 ml)
Przepis na domową nutellę krok po kroku
Orzechy podpraż na rozgrzanej patelni, następnie obierz je ze skórek.
Obrane orzechy blenduj blenderem przez około 8-10 minut (do momentu uzyskania płynnej pasty z grudkami).
Czekolad rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy orzechowej.
Do miski z masą orzechową i czekolad dodaj pozostałe składniki i miksuj je przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej masy.
Gotową nutellę pozostaw w temperaturze do ostygnięcia i stężenia.
Nutellę możesz przechowywać w lodówce, jednak może stać się twarda (czekolada za bardzo zwiąże masę).
Więcej informacji na temat domowej nutelli
Domowa nutella to pyszny krem z czekolady i z orzechów laskowych. Krem czekoladowo-orzechowy możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, lodów oraz jako krem do wielu rodzajów ciast. Przepis na domową nutellę jest prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby wykonać przepis. Składniki potrzebne do przygotowania kremu domowej roboty to orzechy laskowe, czekolada mleczna i deserowa, kakao, cukier puder, olej kokosowy i sól.
Jak zrobić domową nutellę? Orzechy upraż na patelni, następnie obierz ze skórki. Obrane orzechy zblenduj do momentu uzyskania płynnej pasty z grudkami. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj je do masy orzechowej. Do masy orzechowej dodaj pozostałe składniki i zblenduj do momentu uzyskania jednolitej, idealnej masy. Gotową masę na krem czekoladowy pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Nutellę możesz przechowywać w lodówce, jednak może stać się twarda, ponieważ czekolada za bardzo zwiążę masę.
Orzechy laskowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości. Nie bez powodu, zmniejsza ona wytwarzanie wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo orzechy laskowe to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe zawierają również spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze naszej krwi.
Podsumowując nasza domowa nutella z olejem kokosowym to zdrowa wersja klasycznego kremu ze sklepu. Nutella jest bardzo czekoladowa i nadaje się jako dodatek do kanapek, gofrów, naleśników, lodów i ciast. Uwielbiana jest przez dzieci i dorosłych. Domową nutellę mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i o niskim indeksie glikemicznym. Krem z orzechów laskowych i czekolady idealnie nada się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub kiedy chcemy podać dzieciom zdrową, słodką przekąskę.
Alergeny w domowej nutelli
Lista alergenów dla domowej nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze domowej nutelli
Orzechy laskowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości. Nie bez powodu, zmniejsza ona wytwarzanie wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo orzechy laskowe to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe zawierają również spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze naszej krwi.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.