Domowa nutella

Opublikowano: 18.06.2021 r., 21:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy krem orzechowo-czekoladowy
Domowa nutella
Domowa nutella to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki dla najmłodszych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i zaskocz swoją rodzinę tym smacznym kremem.
Przygotowanie 20 min
285 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Orzechy laskowe (300 g)
  • Czekolada mleczna (150 g)
  • Czekolada deserowa (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (25 g)
  • Cukier puder (75 g)
  • Olej kokosowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender, miska, szklana miska

Przepis na domową nutellę krok po kroku

Orzechy podpraż na rozgrzanej patelni, następnie obierz je ze skórek.

Obrane orzechy blenduj blenderem przez około 8-10 minut (do momentu uzyskania płynnej pasty z grudkami).

Czekolad rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy orzechowej.

Do miski z masą orzechową i czekolad dodaj pozostałe składniki i miksuj je przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej masy.

Gotową nutellę pozostaw w temperaturze do ostygnięcia i stężenia.

Nutellę możesz przechowywać w lodówce, jednak może stać się twarda (czekolada za bardzo zwiąże masę).

Jak oceniasz przepis na domową nutellę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat domowej nutelli

Domowa nutella to pyszny krem z czekolady i z orzechów laskowych. Krem czekoladowo-orzechowy możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, lodów oraz jako krem do wielu rodzajów ciast. Przepis na domową nutellę jest prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby wykonać przepis. Składniki potrzebne do przygotowania kremu domowej roboty to orzechy laskowe, czekolada mleczna i deserowa, kakao, cukier puder, olej kokosowy i sól.

Jak zrobić domową nutellę? Orzechy upraż na patelni, następnie obierz ze skórki. Obrane orzechy zblenduj do momentu uzyskania płynnej pasty z grudkami. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj je do masy orzechowej. Do masy orzechowej dodaj pozostałe składniki i zblenduj do momentu uzyskania jednolitej, idealnej masy. Gotową masę na krem czekoladowy pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Nutellę możesz przechowywać w lodówce, jednak może stać się twarda, ponieważ czekolada za bardzo zwiążę masę.

Orzechy laskowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości. Nie bez powodu, zmniejsza ona wytwarzanie wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo orzechy laskowe to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe zawierają również spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze naszej krwi.

Podsumowując nasza domowa nutella z olejem kokosowym to zdrowa wersja klasycznego kremu ze sklepu. Nutella jest bardzo czekoladowa i nadaje się jako dodatek do kanapek, gofrów, naleśników, lodów i ciast. Uwielbiana jest przez dzieci i dorosłych. Domową nutellę mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i o niskim indeksie glikemicznym. Krem z orzechów laskowych i czekolady idealnie nada się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub kiedy chcemy podać dzieciom zdrową, słodką przekąskę.

Alergeny w domowej nutelli

Lista alergenów dla domowej nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze domowej nutelli

na 100g gotowej potrawy

Orzechy laskowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem witaminy E, która uważana jest za witaminę młodości. Nie bez powodu, zmniejsza ona wytwarzanie wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo witamina E zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej w przyszłości. Dodatkowo orzechy laskowe to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe zawierają również spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze naszej krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
571.17
285.58
Białko (g)
14.10
7.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
42.35
21.17
Węglowodany przyswajalne (g)
35.87
17.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.47
3.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
43.23
21.62
Tłuszcze nasycone (g)
17.67
8.84
Tłuszcze nienasycone (g)
25.56
12.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.71
10.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.85
1.92
Cholesterol (mg)
9.20
4.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
24.00
12.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
6.23
3.11
Retinol (µg (mcg))
23.60
11.80
Tiamina (mg)
0.30
0.15
Ryboflawina (mg)
0.17
0.09
Niacyna (mg)
0.94
0.47
Beta karoten (µg (mcg))
4.40
2.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
30.70
15.35
Potas (mg)
471.80
235.90
Wapń (mg)
125.63
62.82
Fosfor (mg)
223.67
111.83
Magnez (mg)
107.03
53.52
Żelazo (mg)
3.29
1.65
Cynk (mg)
2.13
1.06
Miedź (mg)
1.02
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej nutelli 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowej nutelli

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
300 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Czekolada mleczna
150 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 150 g
Czekolada deserowa
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Cukier puder
75 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Olej kokosowy
50 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 50 ml
Koszt składników
57.00