Domowa czekolada
- Kakao 16% (proszek) (80 g)
- Olej kokosowy (125 ml)
- Cukier puder (50 g)
- Ekstrakt waniliowy (5 ml)
Przepis na domową czekoladę krok po kroku
Olej kokosowy rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
Do oleju dodaj kakao, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Czekoladę przełóż do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
Więcej informacji na temat domowej czekolady
Domowa czekolada to przysmak, który ma niejednego fana. Jest odpowiednio słodka, a jej przygotowanie nie sprawi trudności, nawet początkującemu kucharzowi.
Przepis na domową czekoladę to prosty sposób na połączenie kakao i tłuszczu, by powstała naprawdę wspaniała słodkość. Całość można wzbogacić również o mleko w proszku. Dzięki czemu będzie nieco bardziej delikatna i słodsza. To danie robi się z niewielu produktów. Głównym z nich jest olej kokosowy, a także kakao. Olej kokosowy to świetna baza dla wegańskich słodkości. Po rozpuszczeniu ma konsystencję nieco podobną do masła, a gdy zastygnie, jest niezwykle gęsty. To sprawia, że całość ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej użyć do przygotowania tej czekolad gorzkiego kakao, o jak najwyższej zawartości procentowej, dzięki czemu czekolada będzie bardzo szlachetna. Do tego przepisu nie nadają się wszystkie napoje kakaowe, które można znaleźć w większych sklepach, gdyż zawartość kakao jest w nim niska, a charakteryzują się bardzo dużym dodatkiem cukru. Jeśli nie przepada się za zbyt gorzkim smakiem, można do całości dodać nieco słodkiej śmietanki, która sprawi, że powstanie czekolada mleczna. Kakao jest niezwykle wartościowym składnikiem, który powinien pojawiać się w diecie. To wspaniałe źródło magnezu, ale również silnie działających antyoksydantów, które wspomagają zdrowie całego organizmu. Do czekolady dodaje się również syrop z agawy, dzięki czemu całość jest odpowiednio słodka. Zamiast niego można też użyć syropu daktylowego lub klonowego, które charakteryzują się podobną słodkością. To naprawdę wyjątkowy deser, który pozytywnie wpływa również na zdrowie. Sprawdzi się również świetnie dla dzieci.
Jeśli zastanawiasz się przygotować domową czekoladę, by była smaczna i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie wspaniałym wyborem. Powstaje z niego najlepsza domowa czekolada. To dobra opcja dla osób, które szukają wersji bezglutenowej. Ta domowa taka właśnie jest, a w dodatku jest też pyszna. Na pewno wszystkie składniki masz już w domu. To deser, który skradnie niejedno serce. Choć znany od bardzo dawna, stracił na swojej popularności. Warto jednak wypróbować tego łatwego przepisu i przekonać się, że choć to prosta słodkość jest również niezwykle smaczna i inne niż te dostępne w szkole. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, a zachwyca smakiem. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale nie mogą sobie pozwolić na sklepowe produkty, które zwykle zawierają alergizujące białka. Ta jest od nich całkowicie wolna.
Alergeny w domowej czekoladzie
Lista alergenów dla domowej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na domową czekoladę
Wartości odżywcze domowej czekolady
To opcja zdrowsza niż tradycyjne wyroby sklepowe. Dostarcza sporo magnezu i antyoksydantów.
Energia i białka
(26g)
Węglowodany
(26g)
Tłuszcze
(26g)
Witaminy
(26g)
Składniki mineralne
(26g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.