Domowa czekolada

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
domowa czekolada
Domowa czekolada
Domowa czekolada to przysmak, który ma niejednego fana. Jest odpowiednio słodka, a jej przygotowanie nie sprawi trudności, nawet początkującemu kucharzowi.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 20 min
153 kcal
Kcal w porcji
26 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kakao 16% (proszek) (80 g)
  • Olej kokosowy (125 ml)
  • Cukier puder (50 g)
  • Ekstrakt waniliowy (5 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, papier do pieczenia, rondelek, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na domową czekoladę krok po kroku

Olej kokosowy rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.

Do oleju dodaj kakao, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Czekoladę przełóż do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na domową czekoladę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat domowej czekolady

Domowa czekolada to przysmak, który ma niejednego fana. Jest odpowiednio słodka, a jej przygotowanie nie sprawi trudności, nawet początkującemu kucharzowi.

Przepis na domową czekoladę to prosty sposób na połączenie kakao i tłuszczu, by powstała naprawdę wspaniała słodkość. Całość można wzbogacić również o mleko w proszku. Dzięki czemu będzie nieco bardziej delikatna i słodsza. To danie robi się z niewielu produktów. Głównym z nich jest olej kokosowy, a także kakao. Olej kokosowy to świetna baza dla wegańskich słodkości. Po rozpuszczeniu ma konsystencję nieco podobną do masła, a gdy zastygnie, jest niezwykle gęsty. To sprawia, że całość ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej użyć do przygotowania tej czekolad gorzkiego kakao, o jak najwyższej zawartości procentowej, dzięki czemu czekolada będzie bardzo szlachetna. Do tego przepisu nie nadają się wszystkie napoje kakaowe, które można znaleźć w większych sklepach, gdyż zawartość kakao jest w nim niska, a charakteryzują się bardzo dużym dodatkiem cukru. Jeśli nie przepada się za zbyt gorzkim smakiem, można do całości dodać nieco słodkiej śmietanki, która sprawi, że powstanie czekolada mleczna. Kakao jest niezwykle wartościowym składnikiem, który powinien pojawiać się w diecie. To wspaniałe źródło magnezu, ale również silnie działających antyoksydantów, które wspomagają zdrowie całego organizmu. Do czekolady dodaje się również syrop z agawy, dzięki czemu całość jest odpowiednio słodka. Zamiast niego można też użyć syropu daktylowego lub klonowego, które charakteryzują się podobną słodkością. To naprawdę wyjątkowy deser, który pozytywnie wpływa również na zdrowie. Sprawdzi się również świetnie dla dzieci.

Jeśli zastanawiasz się przygotować domową czekoladę, by była smaczna i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie wspaniałym wyborem. Powstaje z niego najlepsza domowa czekolada. To dobra opcja dla osób, które szukają wersji bezglutenowej. Ta domowa taka właśnie jest, a w dodatku jest też pyszna. Na pewno wszystkie składniki masz już w domu. To deser, który skradnie niejedno serce. Choć znany od bardzo dawna, stracił na swojej popularności. Warto jednak wypróbować tego łatwego przepisu i przekonać się, że choć to prosta słodkość jest również niezwykle smaczna i inne niż te dostępne w szkole. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, a zachwyca smakiem. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale nie mogą sobie pozwolić na sklepowe produkty, które zwykle zawierają alergizujące białka. Ta jest od nich całkowicie wolna.

Alergeny w domowej czekoladzie

Lista alergenów dla domowej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na domową czekoladę

Wartości odżywcze domowej czekolady

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowsza niż tradycyjne wyroby sklepowe. Dostarcza sporo magnezu i antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(26g)
Energia (kcal)
590.02
153.40
Białko (g)
6.03
1.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(26g)
Węglowodany (g)
37.00
9.62
Węglowodany przyswajalne (g)
25.62
6.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.38
2.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(26g)
Tłuszcz (g)
53.64
13.95
Tłuszcze nasycone (g)
48.24
12.54
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
1.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
1.16
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
0.25
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(26g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
0.18
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.85
2.56
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(26g)
Sód (mg)
6.85
1.78
Potas (mg)
469.31
122.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.06
10.42
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
225.85
58.72
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
153.54
39.92
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.30
1.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.11
0.55
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
1.17
0.30
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej czekolady 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowej czekolady

Koszt składników
17.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Olej kokosowy
125 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Koszt składników
17.75