Przepis na dewolaj z masłem krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 1000 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Masło klarowane 500 g
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 100 g
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
Mięso dopraw solą, pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki.
Na środek dewolaja połóż kostkę masła, dodaj natkę pietruszki.
Zwiń brzegi do środka i uformuj rulon.
W misce rozbełtaj jajka.
Dewolaja obtocz w jajku i o panieruj w bułce tartej.
W garnku rozgrzej masło klarowane i smaż dewolaja przez 8-10 minut na średnim ogniu.
Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki i pora.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Dewolaj z masłem - cechy przepisu
Więcej o dewolaju z masłem
Dewolaj z masłem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dewolaj to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Przygotowuje się go na bazie piersi z kurczaka faszerowanej masłem i natką pietruszki. Można go przygotować także z dodatkiem pieczarek lub z serem. Przepis na dewolaje z masłem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pierś z kurczaka, masło, natka pietruszki, bułka tarta, jajko, masło klarowane, sól, pieprz.
Jak zrobić dewolaje z masłem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Mięso dopraw solą, pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Na środek dewolaja połóż kostkę masła, dodaj natkę pietruszki. Zwiń brzegi do środka i uformuj rulon. W misce rozbełtaj jajka. Dewolaja obtocz w jajku i o panieruj w bułce tartej. W garnku rozgrzej masło klarowane i smaż dewolaja przez 8-10 minut na średnim ogniu. Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki i pora.
Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne dewolaje z kurczaka to doskonały obiad dla Twojej rodziny. Możesz przygotować także dewolaje z piekarnika. Panierka do pysznych kotletów może zostać przygotowana w domu z czerstwej bułki lub chleba. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepiej jednak smakują na świeżo. Można więc przygotować je i usmażyć bezpośrednio przed podaniem. Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się.
Wartości odżywcze dewolaja z masłem
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w dewolaju z masłem
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na dewolaj z masłem
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na dewolaj z masłem
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dewolaju z masłem
Lista alergenów dla dewolaja z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta