Przepis na dewolaj z masłem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.

Mięso dopraw solą, pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki.

Na środek dewolaja połóż kostkę masła, dodaj natkę pietruszki.

Zwiń brzegi do środka i uformuj rulon.

W misce rozbełtaj jajka.

Dewolaja obtocz w jajku i o panieruj w bułce tartej.

W garnku rozgrzej masło klarowane i smaż dewolaja przez 8-10 minut na średnim ogniu.

Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki i pora.

Dewolaj z masłem podany z dodatkiem frytek i plastrów ogórka na białym talerzu.
Dewolaj z masłem
Koszt przygotowania dania
63.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1388 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Dewolaj z masłem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dewolaju z masłem

Dewolaj z masłem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dewolaj to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Przygotowuje się go na bazie piersi z kurczaka faszerowanej masłem i natką pietruszki. Można go przygotować także z dodatkiem pieczarek lub z serem. Przepis na dewolaje z masłem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pierś z kurczaka, masło, natka pietruszki, bułka tarta, jajko, masło klarowane, sól, pieprz.

Jak zrobić dewolaje z masłem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Mięso dopraw solą, pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Na środek dewolaja połóż kostkę masła, dodaj natkę pietruszki. Zwiń brzegi do środka i uformuj rulon. W misce rozbełtaj jajka. Dewolaja obtocz w jajku i o panieruj w bułce tartej. W garnku rozgrzej masło klarowane i smaż dewolaja przez 8-10 minut na średnim ogniu. Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki i pora.

Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne dewolaje z kurczaka to doskonały obiad dla Twojej rodziny. Możesz przygotować także dewolaje z piekarnika. Panierka do pysznych kotletów może zostać przygotowana w domu z czerstwej bułki lub chleba. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepiej jednak smakują na świeżo. Można więc przygotować je i usmażyć bezpośrednio przed podaniem. Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się.

Wartości odżywcze dewolaja z masłem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
396.76 kcal
1388.65 kcal
Białko
13.13 g
45.97 g
Fenyloalanina
0.51 mg
1.78 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w dewolaju z masłem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
3.86 g
13.50 g
Węglowodany przyswajalne
3.57 g
12.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
36.31 g
127.08 g
Tłuszcze nasycone
24.03 g
84.10 g
Tłuszcze nienasycone
12.28 g
42.98 g
Tłuszcze jednonasycone
10.51 g
36.77 g
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
6.21 g
Cholesterol
158.21 mg
553.72 mg

Witaminy w przepisie na dewolaj z masłem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
307.23 µg (mcg)
1075.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.43 mg
1.52 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina C
2.06 mg
7.20 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
1.35 mg
4.73 mg
Retinol
295.26 µg (mcg)
1033.40 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.51 mg
Niacyna
5.32 mg
18.62 mg
Foliany
15.48 µg (mcg)
54.18 µg (mcg)
Beta karoten
144.12 µg (mcg)
504.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dewolaj z masłem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
71.49 mg
250.23 mg
Potas
202.42 mg
708.48 mg
Wapń
20.82 mg
72.89 mg
Fosfor
133.67 mg
467.85 mg
Magnez
18.31 mg
64.08 mg
Żelazo
0.64 mg
2.23 mg
Cynk
0.53 mg
1.84 mg
Miedź
0.04 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolaja z masłem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dewolaju z masłem

Lista alergenów dla dewolaja z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania dewolaja z masłem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Masło klarowane
500 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
69.80
Jak oceniasz przepis na dewolaj z masłem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób