Dewolaj z masłem
- Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Masło klarowane (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na dewolaj z masłem krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
Mięso dopraw solą, pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki.
Na środek dewolaja połóż kostkę masła, dodaj natkę pietruszki.
Zwiń brzegi do środka i uformuj rulon.
W misce rozbełtaj jajka.
Dewolaja obtocz w jajku i o panieruj w bułce tartej.
W garnku rozgrzej masło klarowane i smaż dewolaja przez 8-10 minut na średnim ogniu.
Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki i pora.
Więcej informacji na temat dewolaja z masłem
Dewolaj z masłem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dewolaj to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Przygotowuje się go na bazie piersi z kurczaka faszerowanej masłem i natką pietruszki. Można go przygotować także z dodatkiem pieczarek lub z serem. Przepis na dewolaje z masłem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pierś z kurczaka, masło, natka pietruszki, bułka tarta, jajko, masło klarowane, sól, pieprz.
Jak zrobić dewolaje z masłem? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Mięso dopraw solą, pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Na środek dewolaja połóż kostkę masła, dodaj natkę pietruszki. Zwiń brzegi do środka i uformuj rulon. W misce rozbełtaj jajka. Dewolaja obtocz w jajku i o panieruj w bułce tartej. W garnku rozgrzej masło klarowane i smaż dewolaja przez 8-10 minut na średnim ogniu. Podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz surówki z marchewki i pora.
Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne dewolaje z kurczaka to doskonały obiad dla Twojej rodziny. Możesz przygotować także dewolaje z piekarnika. Panierka do pysznych kotletów może zostać przygotowana w domu z czerstwej bułki lub chleba. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepiej jednak smakują na świeżo. Można więc przygotować je i usmażyć bezpośrednio przed podaniem. Masło klarowane nadaje się do pieczenia i smażenia w wysokich temperaturach, gdyż pozbawione jest białka, które pod wpływem temperatury pali się.
Alergeny w dewolaju z masłem
Lista alergenów dla dewolaja z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze dewolaja z masłem
Dewolaj z masłem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dewolaj jest dość kaloryczny, więc nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Dewolaje można upiec, będą miały mniej kalorii.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.