Deser z mrożonych truskawek

Opublikowano: 07.03.2024 r., 13:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z mrożonych truskawek podany w szklance.
Deser z mrożonych truskawek
Deser z mrożonych truskawek to coś, co sprawdzi się dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę ciekawych słodkości. Deser jest uniwersalny i wyjątkowo smaczny.
Przygotowanie 20 min
839 kcal
Kcal w porcji
354 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mascarpone (250 g)
  • Biszkopty (50 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru (50 ml)
  • Cukier (5 g)
  • Cukier wanilinowy (3 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, szklanka

Przepis na deser z mrożonych truskawek krok po kroku

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.

Do śmietanki dodawaj małymi porcjami serek mascarpone.

Truskawki rozmroź w garnuszku lub mikrofalówce. Ostudź i zblenduj.

Przygotuj szklanki. Na spód naczyń wyłóż dość sporą część musu truskawkowego. 4 biszkopty zamocz w kawie i ułóż je na dnie jednej szklanki, tak samo postąp w przypadku drugiego naczynia.

Na biszkopty nakładaj masę mascarpone. Następnie nałóż kolejne warstwy, zaczynając od biszkoptów. Potem wyłóż mus truskawkowy, a na końcu masę mascarpone.

Jak oceniasz przepis na deser z mrożonych truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,6% osób

Więcej informacji na temat deseru z mrożonych truskawek

Deser z mrożonych truskawek to coś, co sprawdzi się dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę ciekawych słodkości. Deser jest uniwersalny i wyjątkowo smaczny.

Przepis na deser z mrożonych truskawek pozwoli Ci przygotować deser tak pyszny, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka. To pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek na słodko. W tym deserze łączy się mascarpone ze słodyczą truskawek. Serek mascarpone zdobywa coraz większą popularność w polskiej kuchni. To ze względu na jego uniwersalny smak, który sprawdzi się zarówno w daniu na słodko, jak i słono. Idealnie komponuje się z owocami, ale również smakiem waniliowym, dlatego warto dodać do niego kilka kropli olejku waniliowego. Pamiętaj, że jeśli przygotowujesz deser dla dzieci, najlepiej wybrać esencję bez alkoholu. Ser mascarpone jest lekko tłusty i słodkawy. Świetnie przełamują jego smak właśnie truskawki, które naturalnie, obok słodyczy, mają również sporo kwaśnego smaku. Ten deser na pewno sprawi, że pokochasz je jeszcze bardziej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z mrożonych truskawek, by był smaczny, a przy tym dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się go z serkiem mascarpone i prostym musem z truskawek. To smakołyk, który pokochają miłośnicy kulinarnej prostoty. Głównym składnikiem są truskawki. To owoce, które, choć pyszne są dostępne w sezonie przez dość krótki czas. Na szczęście można korzystać również z wersji mrożonej. Ta opcja jest zdecydowanie tak samo smaczna, a przy tym równie zdrowa. Truskawki są bogate w pektyny, błonnik i kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. To owoce, które są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie i pracę nerek i wątroby. Truskawki są też niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpiecznym wyborem również dla osób, które mają na co dzień problem z poziomem cukru we krwi. Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C, potas i kwas foliowy. Składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Alergeny w deserze z mrożonych truskawek

Lista alergenów dla deseru z mrożonych truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze deseru z mrożonych truskawek

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii i tłuszczu, więc należy po nią sięgać z rozwagą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(354g)
Energia (kcal)
237.17
839.60
Białko (g)
2.22
7.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(354g)
Węglowodany (g)
9.51
33.66
Węglowodany przyswajalne (g)
8.91
31.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(354g)
Tłuszcz (g)
20.76
73.48
Tłuszcze nasycone (g)
20.60
72.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: biszkopty, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.52
171.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(354g)
Witamina C (mg)
16.61
58.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(354g)
Sód (mg)
56.23
199.05
Wapń (mg)
56.72
200.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z mrożonych truskawek 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z mrożonych truskawek

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Biszkopty
50 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
50 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier wanilinowy
3 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 3 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
26.60