Deser z mrożonych truskawek
- Mascarpone (250 g)
- Biszkopty (50 g)
- Truskawki (200 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (50 ml)
- Cukier (5 g)
- Cukier wanilinowy (3 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Przepis na deser z mrożonych truskawek krok po kroku
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Do śmietanki dodawaj małymi porcjami serek mascarpone.
Truskawki rozmroź w garnuszku lub mikrofalówce. Ostudź i zblenduj.
Przygotuj szklanki. Na spód naczyń wyłóż dość sporą część musu truskawkowego. 4 biszkopty zamocz w kawie i ułóż je na dnie jednej szklanki, tak samo postąp w przypadku drugiego naczynia.
Na biszkopty nakładaj masę mascarpone. Następnie nałóż kolejne warstwy, zaczynając od biszkoptów. Potem wyłóż mus truskawkowy, a na końcu masę mascarpone.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z mrożonych truskawek
Deser z mrożonych truskawek to coś, co sprawdzi się dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę ciekawych słodkości. Deser jest uniwersalny i wyjątkowo smaczny.
Przepis na deser z mrożonych truskawek pozwoli Ci przygotować deser tak pyszny, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka. To pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek na słodko. W tym deserze łączy się mascarpone ze słodyczą truskawek. Serek mascarpone zdobywa coraz większą popularność w polskiej kuchni. To ze względu na jego uniwersalny smak, który sprawdzi się zarówno w daniu na słodko, jak i słono. Idealnie komponuje się z owocami, ale również smakiem waniliowym, dlatego warto dodać do niego kilka kropli olejku waniliowego. Pamiętaj, że jeśli przygotowujesz deser dla dzieci, najlepiej wybrać esencję bez alkoholu. Ser mascarpone jest lekko tłusty i słodkawy. Świetnie przełamują jego smak właśnie truskawki, które naturalnie, obok słodyczy, mają również sporo kwaśnego smaku. Ten deser na pewno sprawi, że pokochasz je jeszcze bardziej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z mrożonych truskawek, by był smaczny, a przy tym dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się go z serkiem mascarpone i prostym musem z truskawek. To smakołyk, który pokochają miłośnicy kulinarnej prostoty. Głównym składnikiem są truskawki. To owoce, które, choć pyszne są dostępne w sezonie przez dość krótki czas. Na szczęście można korzystać również z wersji mrożonej. Ta opcja jest zdecydowanie tak samo smaczna, a przy tym równie zdrowa. Truskawki są bogate w pektyny, błonnik i kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. To owoce, które są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie i pracę nerek i wątroby. Truskawki są też niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpiecznym wyborem również dla osób, które mają na co dzień problem z poziomem cukru we krwi. Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C, potas i kwas foliowy. Składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Alergeny w deserze z mrożonych truskawek
Lista alergenów dla deseru z mrożonych truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze deseru z mrożonych truskawek
To opcja, która zawiera sporo kalorii i tłuszczu, więc należy po nią sięgać z rozwagą.
Energia i białka
(354g)
Węglowodany
(354g)
Tłuszcze
(354g)
Witaminy
(354g)
Składniki mineralne
(354g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.