Dal
- Bataty - 1 sztuka (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Imbir korzeń - 1 kawałek (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Soczewica czerwona - 1 szklanka (250 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Mleczko kokosowe - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na dal krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Obierz batata i paprykę, pokrój w paski i dodaj na patelnię.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir.
Soczewicę przepłucz pod wodą i dodaj na patelnię, wlej bulion i gotuj.
Całość zagotuj i dodaj mleczko kokosowe.
Danie podawaj z ryżem.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat dal
Dal to danie, które urozmaici Twoją dietę w nasiona roślin strączkowych, które są bogatym źródłem białka roślinnego.
Mój dzisiejszy przepis na dal jest całkowicie wegetariański, czyli bez mięsa.
Pamiętaj o tym, że dania wegetariańskie powinno się spożywać minimum raz w tygodniu dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłów, przekonaj się jak zrobić dal i skorzystaj z mojej propozycji.
Ten indyjski specjał możesz przygotować w wersji na ostro lub łagodniejszej.
Zatem, jak zrobić najlepszy dhal?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak: soczewica, mleczko kokosowe, cebula, imbir, bataty, papryka, bulion warzywny.
W przepisie użyłam batatów, a to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty są bezglutenowe, dlatego przepis na dal z roślin strączkowych to dobry pomysł na bezglutenowy obiad. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Jeśli wszystkie składniki są gotowe, na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Obierz batata i paprykę, pokrój w paski i dodaj na patelnię. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Soczewicę przepłucz pod wodą i dodaj na patelnię, wlej bulion i gotuj. Całość zagotuj i dodaj mleczko kokosowe. Danie podawaj z ryżem.
Alergeny w dal
Lista alergenów dla dal przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze dal
Postaw na wyraziste przyprawy, danie możesz posypać posiekaną pietruszką.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.