Czekoladowe babeczki

Opublikowano: 12.03.2023 r., 11:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe babeczki ułożone na drewnianym blacie.
Czekoladowe babeczki
Babeczki czekoladowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
183 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło 3/4 kostki (150 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% (175 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na czekoladowe babeczki krok po kroku

Masło roztop i ostudź.

Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz z kakao.

Następnie do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy i składniki dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka oraz mleko.

Do produktów suchych dodaj jajka z mlekiem i składniki dokładnie wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do ciasta dodaj roztopione masło oraz czekoladę, składniki również dokładnie wymieszaj.

Papilotki umieszczone w formie do pieczenia muffinek uzupełnij do połowy wysokości ciastem.

Babeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na czekoladowe babeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat czekoladowych babeczek

Czekoladowe babeczki to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci oraz dorosłych. Babeczki na bazie kakao warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na czekoladowe babeczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, czekolada gorzka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz mleko spożywcze. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić czekoladowe babeczki? Masło roztop i ostudź. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz z kakao. Następnie do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy i składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka oraz mleko. Do produktów suchych dodaj jajka z mlekiem i składniki dokładnie wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy. Następnie do ciasta dodaj roztopione masło oraz czekoladę, składniki również dokładnie wymieszaj. Papilotki umieszczone w formie do pieczenia muffinek uzupełnij do połowy wysokości ciastem. Babeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Podsumowując czekoladowe babeczki to wypiek, który warto podać jako słodką przekąskę dla dzieci. Smaczne, domowe babeczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze babeczki świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy.

Alergeny w czekoladowych babeczkach

Lista alergenów dla czekoladowych babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze czekoladowych babeczek

na 100g gotowej potrawy

Czekoladowe babeczki to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatek kakao oraz czekolady gorzkiej wzbogaca babeczki w składniki mineralne, oraz witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
366.12
183.06
Białko (g)
7.23
3.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
44.73
22.36
Węglowodany przyswajalne (g)
42.59
21.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
18.78
9.39
Tłuszcze nasycone (g)
12.57
6.28
Tłuszcze nienasycone (g)
6.21
3.11
Cholesterol (mg)
69.88
34.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
115.83
57.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
1.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.98
23.49
Brak danych dla: czekolada gorzka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.31
13.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
52.44
26.22
Potas (mg)
289.17
144.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
85.87
42.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
192.63
96.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.51
25.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.04
1.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.06
0.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czekoladowych babeczek 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czekoladowych babeczek

Koszt składników
36.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
175 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.44
Za 175 ml
Koszt składników
36.20