Czekoladowe babeczki
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
- Soda oczyszczona (5 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier (150 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% (175 ml)
Przepis na czekoladowe babeczki krok po kroku
Masło roztop i ostudź.
Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz z kakao.
Następnie do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy i składniki dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka oraz mleko.
Do produktów suchych dodaj jajka z mlekiem i składniki dokładnie wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do ciasta dodaj roztopione masło oraz czekoladę, składniki również dokładnie wymieszaj.
Papilotki umieszczone w formie do pieczenia muffinek uzupełnij do połowy wysokości ciastem.
Babeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat czekoladowych babeczek
Czekoladowe babeczki to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci oraz dorosłych. Babeczki na bazie kakao warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na czekoladowe babeczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, czekolada gorzka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao, cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz mleko spożywcze. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić czekoladowe babeczki? Masło roztop i ostudź. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz z kakao. Następnie do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy i składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka oraz mleko. Do produktów suchych dodaj jajka z mlekiem i składniki dokładnie wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy. Następnie do ciasta dodaj roztopione masło oraz czekoladę, składniki również dokładnie wymieszaj. Papilotki umieszczone w formie do pieczenia muffinek uzupełnij do połowy wysokości ciastem. Babeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując czekoladowe babeczki to wypiek, który warto podać jako słodką przekąskę dla dzieci. Smaczne, domowe babeczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze babeczki świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy.
Alergeny w czekoladowych babeczkach
Lista alergenów dla czekoladowych babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze czekoladowych babeczek
Czekoladowe babeczki to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatek kakao oraz czekolady gorzkiej wzbogaca babeczki w składniki mineralne, oraz witaminy.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.