Curry z kalafiorem
- Kalafior (200 g)
- Soczewica czerwona (200 g)
- Mleczko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Mango (200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na curry z kalafiorem krok po kroku
Kalafior podziel na mniejsze części.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki.
Pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wsyp soczewicę i wlej wodę, dopraw solą, pieprzem.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj kalafior i mango, wlej mleko kokosowe.
Gotuj przez 10 minut.
Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry, startym imbirem i czosnkiem.
Podawaj w miseczce z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat curry z kalafiorem
Curry z kalafiorem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie danie z dodatkiem soczewicy sprawdzi się idealnie podane na wiele różnych okazji. Curry z kalafiorem ma bardzo intensywny aromat i najlepiej podać je z dodatkiem ryżu. Przepis na curry z kalafiorem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, soczewica, mleko kokosowe, cebula, mango, czosnek granulowany, curry, papryka słodka, imbir, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić curry z kalafiorem? Kalafior podziel na mniejsze części. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki. Pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wsyp soczewicę i wlej wodę, dopraw solą, pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj kalafior i mango, wlej mleko kokosowe. Gotuj przez 10 minut. Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry, startym imbirem i czosnkiem. Podawaj w miseczce z dodatkiem świeżego pieczywa.
Kalafior, który od lat jest ceniony za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K. Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni. Specyficzny zapach wydzielany podczas gotowania kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Kalafior jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można na jego bazie przygotować sosy i zupy.
Podsumowując warzywne curry sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie danie bez mięsa sprawdzi się na obiad do pracy. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie smacznej potrawy. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Potrawę można przygotować także z dodatkiem ciecierzycy lub smażonym tofu. Ciekawym dodatkiem będzie także czerwona fasola lub fasola mung.
Alergeny w curry z kalafiorem
Lista alergenów dla curry z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na curry z kalafiorem
Wartości odżywcze curry z kalafiorem
Curry z kalafiorem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Wegetariańskie danie nie zawiera cholesterolu i świetnie sprawdzi się dla osób z podwyższonym jego poziomem.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.