Crepes suzette

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelizowane naleśniki z pomarańczami
Crepes suzette
Crepes suzette, czyli smaczne, francuskie, płonące naleśniki z syropem pomarańczowym to coś, co koniecznie musisz wykonać na deser.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
364 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Pomarańcza - 2 sztuki (480 g)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
  • Masło - 3 łyżki (40 g)
  • Likier pomarańczowy (15 ml)
  • Brandy - 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia do naleśników, tarka, miska

Przepis na crepes suzette krok po kroku

W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko, szczyptę soli i mąkę. Odstaw ciasto na 30 minut.

Patelnię do naleśników posmaruj olejem z pomocą pędzelka.

Łyżką wazową nabieraj porcje ciasta, przelewaj na patelnie i smaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.

Przekładaj na talerz i przykrywaj drugim talerzem, by naleśniki nie wyschły.

Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, by nie zetrzeć białej części skórki. Wytnij pozostały miąższ z pomarańczy, usuń skórki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok.

Wsyp cukier na patelnie i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko bulgotać. Dodaj szybko miąższ pomarańczy, skórkę i sok od razu szybko mieszając.

Dodaj teraz masło i podgrzewaj całość kilka minut, aż całość się połączy i znikną grudki. Dodaj likier pomarańczowy.

Do sosu na patelni wkładaj naleśniki. Kładź je na płasko i na patelni składaj w trójkąty, tak by z każdej strony oblepiły się przygotowanym sosem pomarańczowym. Chwilę podgrzewaj na patelni by dobrze przesiąkły.

Podlej brandy i od razu podpal.

Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na crepes suzette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat crepes suzette

Crepes suzette, czyli smaczne, francuskie, płonące naleśniki z syropem pomarańczowym to coś, co koniecznie musisz wykonać na deser.

Ten sprawdzony przepis na crepes suzette jest tak łatwy, że na pewno Ci się uda. Na początku przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko, szczyptę soli i mąkę. Odstaw ciasto na 30 minut. Patelnię do naleśników posmaruj olejem z pomocą pędzelka. Łyżką wazową nabieraj porcje ciasta, przelewaj na patelnie i smaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane. Przekładaj na talerz i przykrywaj drugim talerzem, by naleśniki nie wyschły.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić crepes suzette, by były tak wyjątkowe i pyszne. Cały klucz to syrop pomarańczowy, który teraz trzeba zrobić. 2 pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, by nie zetrzeć białej części skórki. Wytnij pozostały miąższ z pomarańczy, usuń skórki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. Wsyp cukier na patelnie i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko bulgotać. Dodaj szybko miąższ pomarańczy, skórkę i sok od razu szybko mieszając. Dodaj teraz masło i podgrzewaj całość kilka minut, aż całość się połączy. Dodaj likier pomarańczowy. Do sosu na patelni wkładaj naleśniki. Kładź je na płasko i na patelni składaj w trójkąty, tak by z każdej strony oblepiły się przygotowanym sosem pomarańczowym. Chwilę podgrzewaj na patelni by dobrze przesiąkły. Podlej brandy i od razu podpal. Podawaj od razu, wtedy będą naprawdę smaczne.

Po raz pierwszy crepes suzette były przygotowane w 1895 roku dla księcia Walii. Według historii pomocnik kuchenny przygotowując sos z likierem, przypadkowo go podpalił. Pierwszą myślą było oczywiste pozbycie się płonącego sosu, jednak kucharz zdecydował się go skosztować. I całe szczęście! Bo smak był tak niebiański, że na stałe wpisał się w historię świata.

Same naleśniki i sos wystarczą by wyczarować prawdziwe cudo. Jeśli jednak chcesz by crepes suzette były jeszcze smaczniejsze podaj je z gałką lodów waniliowych lub łyżką mascarpone.

Alergeny w crepes suzette

Lista alergenów dla crepes suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na crepes suzette nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze crepes suzette

na 100g gotowej potrawy

Słodkie desery takie jak crepes suzette to świetny pomysł na podwieczorek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
140.09
364.24
Białko (g)
3.82
9.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
16.87
43.86
Węglowodany przyswajalne (g)
15.77
41.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
2.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
6.08
15.82
Tłuszcze nasycone (g)
3.37
8.77
Tłuszcze nienasycone (g)
2.71
7.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.09
5.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.16
130.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
55.63
144.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.63
53.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.85
129.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.70
69.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.26
104.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
24.81
64.51
Potas (mg)
140.92
366.39
Wapń (mg)
57.73
150.09
Fosfor (mg)
63.23
164.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.22
31.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.97
Cynk (mg)
0.38
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny crepes suzette 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania crepes suzette

Koszt składników
140.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomarańcza
480 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 480 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Masło
40 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Likier pomarańczowy
15 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 ml
Brandy
12 ml
1 łyżka
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 12 ml
Koszt składników
140.00