Crepes suzette
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Pomarańcza - 2 sztuki (480 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Masło - 3 łyżki (40 g)
- Likier pomarańczowy (15 ml)
- Brandy - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na crepes suzette krok po kroku
W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko, szczyptę soli i mąkę. Odstaw ciasto na 30 minut.
Patelnię do naleśników posmaruj olejem z pomocą pędzelka.
Łyżką wazową nabieraj porcje ciasta, przelewaj na patelnie i smaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane.
Przekładaj na talerz i przykrywaj drugim talerzem, by naleśniki nie wyschły.
Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, by nie zetrzeć białej części skórki. Wytnij pozostały miąższ z pomarańczy, usuń skórki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok.
Wsyp cukier na patelnie i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko bulgotać. Dodaj szybko miąższ pomarańczy, skórkę i sok od razu szybko mieszając.
Dodaj teraz masło i podgrzewaj całość kilka minut, aż całość się połączy i znikną grudki. Dodaj likier pomarańczowy.
Do sosu na patelni wkładaj naleśniki. Kładź je na płasko i na patelni składaj w trójkąty, tak by z każdej strony oblepiły się przygotowanym sosem pomarańczowym. Chwilę podgrzewaj na patelni by dobrze przesiąkły.
Podlej brandy i od razu podpal.
Podawaj od razu.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat crepes suzette
Crepes suzette, czyli smaczne, francuskie, płonące naleśniki z syropem pomarańczowym to coś, co koniecznie musisz wykonać na deser.
Ten sprawdzony przepis na crepes suzette jest tak łatwy, że na pewno Ci się uda. Na początku przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko, szczyptę soli i mąkę. Odstaw ciasto na 30 minut. Patelnię do naleśników posmaruj olejem z pomocą pędzelka. Łyżką wazową nabieraj porcje ciasta, przelewaj na patelnie i smaż naleśniki z obu stron, aż będą rumiane. Przekładaj na talerz i przykrywaj drugim talerzem, by naleśniki nie wyschły.
Pewnie zastanawiasz się jak zrobić crepes suzette, by były tak wyjątkowe i pyszne. Cały klucz to syrop pomarańczowy, który teraz trzeba zrobić. 2 pomarańcze dokładnie wyszoruj. Z jednej zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Uważaj, by nie zetrzeć białej części skórki. Wytnij pozostały miąższ z pomarańczy, usuń skórki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. Wsyp cukier na patelnie i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko bulgotać. Dodaj szybko miąższ pomarańczy, skórkę i sok od razu szybko mieszając. Dodaj teraz masło i podgrzewaj całość kilka minut, aż całość się połączy. Dodaj likier pomarańczowy. Do sosu na patelni wkładaj naleśniki. Kładź je na płasko i na patelni składaj w trójkąty, tak by z każdej strony oblepiły się przygotowanym sosem pomarańczowym. Chwilę podgrzewaj na patelni by dobrze przesiąkły. Podlej brandy i od razu podpal. Podawaj od razu, wtedy będą naprawdę smaczne.
Po raz pierwszy crepes suzette były przygotowane w 1895 roku dla księcia Walii. Według historii pomocnik kuchenny przygotowując sos z likierem, przypadkowo go podpalił. Pierwszą myślą było oczywiste pozbycie się płonącego sosu, jednak kucharz zdecydował się go skosztować. I całe szczęście! Bo smak był tak niebiański, że na stałe wpisał się w historię świata.
Same naleśniki i sos wystarczą by wyczarować prawdziwe cudo. Jeśli jednak chcesz by crepes suzette były jeszcze smaczniejsze podaj je z gałką lodów waniliowych lub łyżką mascarpone.
Alergeny w crepes suzette
Lista alergenów dla crepes suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na crepes suzette nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Wartości odżywcze crepes suzette
Słodkie desery takie jak crepes suzette to świetny pomysł na podwieczorek.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.