Colesław z czerwonej kapusty

Opublikowano: 18.04.2021 r., 14:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Colesław z czerwonej kapusty podany w małej miseczce, udekorowany wstążką z marchewki.
Colesław z czerwonej kapusty
Colesław z czerwonej kapusty, to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej surówki. Smakuje równie pysznie, a do tego przyciąga wzrok pięknymi kolorami.
Przygotowanie 15 min
113 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta czerwona 0,5 główki (1000 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 1,5 szt (68 g)
  • Majonez 1 łyżka (25 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 3 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier puder, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, obieraczka, miseczka

Przepis na colesława z czerwonej kapusty krok po kroku

Obierz pierwsze liście kapusty, a resztę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Możesz też kapustę drobno poszatkować nozem.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce wprost do miski z kapustą.

Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i dodaj do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszaj.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny, ocet, szczyptę cukru pudru, pieprz i sól. Gotowy sos wlej do surówki i dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na colesława z czerwonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat colesława z czerwonej kapusty

Colesław z czerwonej kapusty jest niesamowicie smacznym dodatkiem do dań głównych, który skradnie serca wszystkich miłośników warzyw i nie tylko. To bardziej kolorowa wersja tradycyjnej surówki, która smakuje równie dobrze, a prezentuje się nawet lepiej. Jej przepiękny kolor przyciąga wzrok, dzięki czemu ta surówka stanowi prawdziwą dekorację stołu.

Surówka colesław z czerwonej kapusty to wspaniały pomysł na pyszną i szybką sałatkę, która wzbogaci smak każdego mięsnego dania. Idealnie pasuje to mięs pieczonych i smażonych. Będzie też dobrze się komponować z wegańskimi potrawami.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest bardzo łatwy, a całą potrawę można wykonać w zaledwie kilka minut. Do jej przygotowania nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, dzięki czemu całość zabiera naprawdę mało czasu. Surówka jest przepyszna, a wszystko to dzięki wspaniałej kompozycji surowych warzyw z pysznym jogurtowym sosem. Dressing w przepisie jest na bazie gęstego jogurtu, dzięki czemu jest on bardziej zwarty i lepiej przylega do warzyw. Dla lepszego smaku połączony jest z majonezem, jednak można go pominąć, by surówka była bardziej fit. Jogurt naturalny pomaga dostarczyć odpowiedniej ilości białka, warto wybrać ten o obniżonej zawartości tłuszczu, który oprócz tego, że ma mniej kalorii, to dostarcza mniejszej ilości tłuszczów nasyconych.

Ta sałatka to świetny pretekst do zwiększenia ilości surowych warzyw w swojej diecie. Bazą sałatki jest czerwona kapusta, która zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinna gościć w codziennym menu jak najczęściej. Zawiera ona cenne antocyjany - barwniki, dzięki którym ma piękny fioletowy kolor, które są cennymi antyoksydantami, chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Czerwona kapusta jest również dobrym źródłem witaminy C, zwłaszcza, gdy nie poddawana jest obróbce termicznej. Witamina C jest przeciwutleniaczem chroniącym przed starzeniem się organizmu, więc należy zadbać o jej dobre źródło w diecie. Oprócz tego w surówce miejsce znalazła cebula, która należy do naturalnych antybiotyków, a także marchewka, będąca źródłem witaminy A. To wszystko sprawia, że ta surówka jest nie tylko smaczna, ale również naprawdę zdrowa.

Alergeny w colesławie z czerwonej kapusty

Lista alergenów dla colesława z czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze colesława z czerwonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
46.31
113.46
Białko (g)
1.76
4.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
7.32
17.94
Węglowodany przyswajalne (g)
5.35
13.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
4.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
1.65
4.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
0.84
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
3.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.35
0.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
2.36
Cholesterol (mg)
1.13
2.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
90.33
221.30
Witamina B6 (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
46.40
113.68
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.30
0.73
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.97
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.01
41.68
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
984.54
2412.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
40.05
98.13
Potas (mg)
223.35
547.21
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.06
110.40
Fosfor (mg)
28.58
70.01
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.24
34.88
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.66
Cynk (mg)
0.21
0.50
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny colesława z czerwonej kapusty 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania colesława z czerwonej kapusty

Koszt składników
16.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
0,5 główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
68 g
1,5 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 68 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Koszt składników
16.70