Przepis na colesława z czerwonej kapusty krok po kroku

Składniki
  • Kapusta czerwona 1000 g 0,5 główki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Marchewka 68 g 1,5 szt
  • Majonez 25 g 1 łyżka
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 60 ml 3 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, cukier puder, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, obieraczka, miseczka

Obierz pierwsze liście kapusty, a resztę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Możesz też kapustę drobno poszatkować nozem.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce wprost do miski z kapustą.

Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i dodaj do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszaj.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny, ocet, szczyptę cukru pudru, pieprz i sól. Gotowy sos wlej do surówki i dobrze wymieszaj.

Colesław z czerwonej kapusty podany w małej miseczce, udekorowany wstążką z marchewki.
colesław z czerwonej kapusty
Koszt przygotowania dania
4.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Colesław z czerwonej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o colesławie z czerwonej kapusty

Colesław z czerwonej kapusty jest niesamowicie smacznym dodatkiem do dań głównych, który skradnie serca wszystkich miłośników warzyw i nie tylko. To bardziej kolorowa wersja tradycyjnej surówki, która smakuje równie dobrze, a prezentuje się nawet lepiej. Jej przepiękny kolor przyciąga wzrok, dzięki czemu ta surówka stanowi prawdziwą dekorację stołu.

Surówka colesław z czerwonej kapusty to wspaniały pomysł na pyszną i szybką sałatkę, która wzbogaci smak każdego mięsnego dania. Idealnie pasuje to mięs pieczonych i smażonych. Będzie też dobrze się komponować z wegańskimi potrawami.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest bardzo łatwy, a całą potrawę można wykonać w zaledwie kilka minut. Do jej przygotowania nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, dzięki czemu całość zabiera naprawdę mało czasu. Surówka jest przepyszna, a wszystko to dzięki wspaniałej kompozycji surowych warzyw z pysznym jogurtowym sosem. Dressing w przepisie jest na bazie gęstego jogurtu, dzięki czemu jest on bardziej zwarty i lepiej przylega do warzyw. Dla lepszego smaku połączony jest z majonezem, jednak można go pominąć, by surówka była bardziej fit. Jogurt naturalny pomaga dostarczyć odpowiedniej ilości białka, warto wybrać ten o obniżonej zawartości tłuszczu, który oprócz tego, że ma mniej kalorii, to dostarcza mniejszej ilości tłuszczów nasyconych.

Ta sałatka to świetny pretekst do zwiększenia ilości surowych warzyw w swojej diecie. Bazą sałatki jest czerwona kapusta, która zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinna gościć w codziennym menu jak najczęściej. Zawiera ona cenne antocyjany - barwniki, dzięki którym ma piękny fioletowy kolor, które są cennymi antyoksydantami, chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Czerwona kapusta jest również dobrym źródłem witaminy C, zwłaszcza, gdy nie poddawana jest obróbce termicznej. Witamina C jest przeciwutleniaczem chroniącym przed starzeniem się organizmu, więc należy zadbać o jej dobre źródło w diecie. Oprócz tego w surówce miejsce znalazła cebula, która należy do naturalnych antybiotyków, a także marchewka, będąca źródłem witaminy A. To wszystko sprawia, że ta surówka jest nie tylko smaczna, ale również naprawdę zdrowa.

Wartości odżywcze colesława z czerwonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (245g)
Energia (kalorie)
46.31 kcal
113.46 kcal
Białko
1.76 g
4.30 g

Węglowodany w colesławie z czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję (245g)
Węglowodany
7.32 g
17.94 g
Węglowodany przyswajalne
5.35 g
13.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.97 g
4.83 g
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (245g)
Tłuszcz
1.65 g
4.05 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
0.84 g
Tłuszcze nienasycone
1.31 g
3.21 g
Tłuszcze jednonasycone
0.35 g
0.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
2.36 g
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na colesława z czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję (245g)
Witamina B6
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.47 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
17.01 µg (mcg)
41.68 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
984.54 µg (mcg)
2412.13 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na colesława z czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję (245g)
Sód
40.05 mg
98.13 mg
Potas
223.35 mg
547.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
45.06 mg
110.40 mg
Fosfor
28.58 mg
70.01 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
14.24 mg
34.88 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.66 mg
Cynk
0.21 mg
0.50 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny colesława z czerwonej kapusty 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w colesławie z czerwonej kapusty

Lista alergenów dla colesława z czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, cukier puder, ocet spirytusowy.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania colesława z czerwonej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
0,5 główki
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
68 g
1,5 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 68 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
16.70
Łączny koszt
4.70
Jak oceniasz przepis na colesława z czerwonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób