Colesław z czerwonej kapusty
- Kapusta czerwona - 0,5 główki (1000 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Marchewka - 1,5 szt (68 g)
- Majonez - 1 łyżka (25 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (60 ml)
Przepis na colesława z czerwonej kapusty krok po kroku
Obierz pierwsze liście kapusty, a resztę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Możesz też kapustę drobno poszatkować nozem.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce wprost do miski z kapustą.
Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i dodaj do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszaj.
W małej miseczce zmieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny, ocet, szczyptę cukru pudru, pieprz i sól. Gotowy sos wlej do surówki i dobrze wymieszaj.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat colesława z czerwonej kapusty
Colesław z czerwonej kapusty jest niesamowicie smacznym dodatkiem do dań głównych, który skradnie serca wszystkich miłośników warzyw i nie tylko. To bardziej kolorowa wersja tradycyjnej surówki, która smakuje równie dobrze, a prezentuje się nawet lepiej. Jej przepiękny kolor przyciąga wzrok, dzięki czemu ta surówka stanowi prawdziwą dekorację stołu.
Surówka colesław z czerwonej kapusty to wspaniały pomysł na pyszną i szybką sałatkę, która wzbogaci smak każdego mięsnego dania. Idealnie pasuje to mięs pieczonych i smażonych. Będzie też dobrze się komponować z wegańskimi potrawami.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest bardzo łatwy, a całą potrawę można wykonać w zaledwie kilka minut. Do jej przygotowania nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, dzięki czemu całość zabiera naprawdę mało czasu. Surówka jest przepyszna, a wszystko to dzięki wspaniałej kompozycji surowych warzyw z pysznym jogurtowym sosem. Dressing w przepisie jest na bazie gęstego jogurtu, dzięki czemu jest on bardziej zwarty i lepiej przylega do warzyw. Dla lepszego smaku połączony jest z majonezem, jednak można go pominąć, by surówka była bardziej fit. Jogurt naturalny pomaga dostarczyć odpowiedniej ilości białka, warto wybrać ten o obniżonej zawartości tłuszczu, który oprócz tego, że ma mniej kalorii, to dostarcza mniejszej ilości tłuszczów nasyconych.
Ta sałatka to świetny pretekst do zwiększenia ilości surowych warzyw w swojej diecie. Bazą sałatki jest czerwona kapusta, która zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego powinna gościć w codziennym menu jak najczęściej. Zawiera ona cenne antocyjany - barwniki, dzięki którym ma piękny fioletowy kolor, które są cennymi antyoksydantami, chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także nowotworami. Czerwona kapusta jest również dobrym źródłem witaminy C, zwłaszcza, gdy nie poddawana jest obróbce termicznej. Witamina C jest przeciwutleniaczem chroniącym przed starzeniem się organizmu, więc należy zadbać o jej dobre źródło w diecie. Oprócz tego w surówce miejsce znalazła cebula, która należy do naturalnych antybiotyków, a także marchewka, będąca źródłem witaminy A. To wszystko sprawia, że ta surówka jest nie tylko smaczna, ale również naprawdę zdrowa.
Alergeny w colesławie z czerwonej kapusty
Lista alergenów dla colesława z czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze colesława z czerwonej kapusty
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.