Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
- Jajko (4 szt.)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier puder - 1/4 szklanki (60 g)
- Mleko 2% - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem krok po kroku
Jajka rozdziel na białka i żółtka.
W misce ubij białka na gęstą pianę z odrobiną soli, następnie dodaj cukier.
Dodaj żółtka, wciąż miksując, stopniowo wlewaj olej.
Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.
Przelej ciasto na blachę do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie przygotujemy krem - ucieraj masło za pomocą miksera dodając masło (1/2 kostki)
W osobnym rondelku rozpuść 1/2 kostki masła, dodaj mleko, cukier puder i zagotuj.
Dodaj odrobinę słonecznika, gotuj nie dłużej niż 3 minuty.
Wyłóż słonecznik na blachę do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 10 minut tak, aby się zarumienił.
Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty ciasta.
Przełóż blaty biszkoptu kremem i posyp prażonym słonecznikiem.
Włóż ciasto do lodówki na minimum 40 minut.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Placek z truskawkami
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biskup
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto biszkoptowe
Więcej informacji na temat ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem
Coraz częściej łączymy nasiona i warzywa z ciastami na słodko. To świetne połączenie urozmaica naszą dietę w witaminy, składniki mineralne i tłuszcze korzystnie wpływające na nasze zdrowie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem, które przygotujesz w niedługim czasie, a co najważniejsze będzie pyszne w smaku.
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem powstaje z kilku składników, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to są one dostępne w każdym sklepie.
Do naszego ciasta będziesz potrzebować jajek, kajmaku, najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki, mąka pszenna, olej, cukier, masło, cukier puder, mleko i słonecznik. Możesz użyć zwykłych ziaren, sprawdzi się także prażony słonecznik.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.
Zatem jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem?
Zacznij od ubijania białek jaj z odrobiną soli, następnie dodaj cukier i żółtka, wciąż mieszając.
Następnie wlewaj stopniowo olej i dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszaj, tak przygotowane ciasto przelej na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotujemy krem, wystarczy, że utrzesz połowę kostki masła za pomocą miksera. Pozostałą część masła rozpuść w rondelku, dodaj mleko, cukier puder i gotuj do rozpuszczenia. Na końcu dodaj słonecznik i przestań ogrzewać. Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na pół.
Przełóż ciasto kremem i posyp prażonym słonecznikiem.
Warto włożyć ciasto do lodówki, po 40 minutach będzie dobre, krem stężeje i można podawać deser gościom. Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.
Alergeny w cieście ze słonecznikiem i kajmakiem
Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Masło
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem
Słodkie ciasto z nasionami słonecznika i kajmakiem to idealne połączenie, warto dodawać orzechy i nasiona do deserów. To bogactwo zdrowych tłuszczy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.