Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem

Opublikowano: 22.12.2021 r., 5:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Połączenie puszystego biszkoptu ze słodkim kremem i prażonym słonecznikiem to idealne połączenie. Pyszne ciasto na każdą okazję.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Prażenie 40 min
427 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Kajmak 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanki (60 ml)
  • Cukier 1/4 szklanki (60 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane 1 szklanka (250 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier puder 1/4 szklanki (60 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem krok po kroku

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

W misce ubij białka na gęstą pianę z odrobiną soli, następnie dodaj cukier.

Dodaj żółtka, wciąż miksując, stopniowo wlewaj olej.

Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.

Przelej ciasto na blachę do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.

W tym czasie przygotujemy krem - ucieraj masło za pomocą miksera dodając masło (1/2 kostki)

W osobnym rondelku rozpuść 1/2 kostki masła, dodaj mleko, cukier puder i zagotuj.

Dodaj odrobinę słonecznika, gotuj nie dłużej niż 3 minuty.

Wyłóż słonecznik na blachę do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 10 minut tak, aby się zarumienił.

Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty ciasta.

Przełóż blaty biszkoptu kremem i posyp prażonym słonecznikiem.

Włóż ciasto do lodówki na minimum 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem

Coraz częściej łączymy nasiona i warzywa z ciastami na słodko. To świetne połączenie urozmaica naszą dietę w witaminy, składniki mineralne i tłuszcze korzystnie wpływające na nasze zdrowie.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem, które przygotujesz w niedługim czasie, a co najważniejsze będzie pyszne w smaku.

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem powstaje z kilku składników, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to są one dostępne w każdym sklepie.

Do naszego ciasta będziesz potrzebować jajek, kajmaku, najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki, mąka pszenna, olej, cukier, masło, cukier puder, mleko i słonecznik. Możesz użyć zwykłych ziaren, sprawdzi się także prażony słonecznik.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem?

Zacznij od ubijania białek jaj z odrobiną soli, następnie dodaj cukier i żółtka, wciąż mieszając.

Następnie wlewaj stopniowo olej i dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszaj, tak przygotowane ciasto przelej na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotujemy krem, wystarczy, że utrzesz połowę kostki masła za pomocą miksera. Pozostałą część masła rozpuść w rondelku, dodaj mleko, cukier puder i gotuj do rozpuszczenia. Na końcu dodaj słonecznik i przestań ogrzewać. Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na pół.

Przełóż ciasto kremem i posyp prażonym słonecznikiem.

Warto włożyć ciasto do lodówki, po 40 minutach będzie dobre, krem stężeje i można podawać deser gościom. Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem i kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Słodkie ciasto z nasionami słonecznika i kajmakiem to idealne połączenie, warto dodawać orzechy i nasiona do deserów. To bogactwo zdrowych tłuszczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
427.47
427.47
Białko (g)
9.23
9.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.48
36.48
Węglowodany przyswajalne (g)
35.12
35.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.27
28.27
Tłuszcze nasycone (g)
12.56
12.56
Tłuszcze nienasycone (g)
15.72
15.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.20
10.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.52
5.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.31
93.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
151.29
151.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
148.51
148.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.43
2.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.70
68.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.35
33.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
56.92
56.92
Potas (mg)
236.94
236.94
Wapń (mg)
92.96
92.96
Fosfor (mg)
206.23
206.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
64.89
64.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
2.00
Cynk (mg)
1.36
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Słonecznik nasiona łuskane
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mleko 2%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Koszt składników
45.00