Przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

W misce ubij białka na gęstą pianę z odrobiną soli, następnie dodaj cukier.

Dodaj żółtka, wciąż miksując, stopniowo wlewaj olej.

Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.

Przelej ciasto na blachę do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.

W tym czasie przygotujemy krem - ucieraj masło za pomocą miksera dodając masło (1/2 kostki)

W osobnym rondelku rozpuść 1/2 kostki masła, dodaj mleko, cukier puder i zagotuj.

Dodaj odrobinę słonecznika, gotuj nie dłużej niż 3 minuty.

Wyłóż słonecznik na blachę do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 10 minut tak, aby się zarumienił.

Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty ciasta.

Przełóż blaty biszkoptu kremem i posyp prażonym słonecznikiem.

Włóż ciasto do lodówki na minimum 40 minut.

ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Koszt przygotowania dania
20.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ze słonecznikiem i kajmakiem

Coraz częściej łączymy nasiona i warzywa z ciastami na słodko. To świetne połączenie urozmaica naszą dietę w witaminy, składniki mineralne i tłuszcze korzystnie wpływające na nasze zdrowie.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem, które przygotujesz w niedługim czasie, a co najważniejsze będzie pyszne w smaku.

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem powstaje z kilku składników, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to są one dostępne w każdym sklepie.

Do naszego ciasta będziesz potrzebować jajek, kajmaku, najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki, mąka pszenna, olej, cukier, masło, cukier puder, mleko i słonecznik. Możesz użyć zwykłych ziaren, sprawdzi się także prażony słonecznik.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem?

Zacznij od ubijania białek jaj z odrobiną soli, następnie dodaj cukier i żółtka, wciąż mieszając.

Następnie wlewaj stopniowo olej i dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie wymieszaj, tak przygotowane ciasto przelej na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotujemy krem, wystarczy, że utrzesz połowę kostki masła za pomocą miksera. Pozostałą część masła rozpuść w rondelku, dodaj mleko, cukier puder i gotuj do rozpuszczenia. Na końcu dodaj słonecznik i przestań ogrzewać. Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na pół.

Przełóż ciasto kremem i posyp prażonym słonecznikiem.

Warto włożyć ciasto do lodówki, po 40 minutach będzie dobre, krem stężeje i można podawać deser gościom. Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny.

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
427.47 kcal
427.47 kcal
Białko
9.23 g
9.23 g

Węglowodany w cieście ze słonecznikiem i kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
36.48 g
36.48 g
Węglowodany przyswajalne
35.12 g
35.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
1.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
28.27 g
28.27 g
Tłuszcze nasycone
12.56 g
12.56 g
Tłuszcze nienasycone
15.72 g
15.72 g
Tłuszcze jednonasycone
10.20 g
10.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.52 g
5.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
93.31 mg
93.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
151.29 µg (mcg)
151.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.88 mg
0.88 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
148.51 µg (mcg)
148.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.43 mg
2.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.70 µg (mcg)
68.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
33.35 µg (mcg)
33.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
56.92 mg
56.92 mg
Potas
236.94 mg
236.94 mg
Wapń
92.96 mg
92.96 mg
Fosfor
206.23 mg
206.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
64.89 mg
64.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
2.00 mg
Cynk
1.36 mg
1.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem i kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta ze słonecznikiem i kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Słonecznik nasiona łuskane
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mleko 2%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób